Hamáček nechápe senátory, kteří chtějí napadnout pandemický zákon

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nechápe, proč chtějí senátoři u Ústavního soudu napadnout způsob schvalování pandemického zákona. Novinářům po dnešním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) řekl, že na předpisu byla politická shoda. Odmítl výtky, že Senát měl na předpis málo času, senátoři podle něj nežijí ve vzduchoprázdnu a mohli se s předpisem seznámit ještě předtím, než dorazil do horní komory Parlamentu.

Způsob schvalování pandemického zákona hodlá napadnout skupina senátorů. Vadí jim to, že na posouzení předlohy měli málo času. Podle místopředsedy Senátu Jana Horníka (STAN) se pod návrh zatím podepsaly zhruba dvě desítky členů horní komory. Pandemický zákon umožňuje ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření epidemie covidu-19 i bez nutnosti vyhlašovat nouzový stav.

"Já se přiznám, že tomu nerozumím. Pokud vím, tak tady probíhala celkem složitá politická debata mezi vládou a opozicí. Pandemický zákon by jednou z klíčových podmínek opozice," řekl Hamáček. Na podobě pandemického zákona se vláda dohodla s většinou opozičních stran, které jeho přijetím podmiňovaly prodloužení nouzového stavu. Opozice do návrhu prosadila například parlamentní kontrolu, pravidla soudního přezkumu mimořádných opatření k omezení šíření epidemie koronaviru a také odškodnění podnikatelů nebo firem.

Hamáček podotkl, že řada předsedů opozičních stran kompromis chválila. "Nerozumím postoji senátorů. Buď to opomněli říct šéfům svých stran, nebo je to snaha o komplikaci celého procesu," konstatoval. Senátoři nežijí ve vzduchoprázdnu a pokud se jednání účastní šéfové jejich stran, měli možnost se s předpisem seznámit. "Předpokládám, že každá strana má vnitřní komunikaci a informuje o tom své zákonodárce. Senátoři se nemohou tvářit, že to viděli poprvé, až když to přišlo do Senátu," podotkl.

Návrh zákona schválila Poslanecká sněmovna 18. února. O šest dní později vrátil Senát předlohu poslancům s pozměňovacími návrhy. O návrhu poté poslanci hlasovali 26. února, kdy ho schválili i se senátními úpravami. Ve stejný den zákon podepsal prezident a norma nabyla účinnosti 27. února.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Senát ČR Jan Horník (STAN)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy