KSČM by znovu podpořila menšinovou vládu hnutí ANO, řekl Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že jeho strana by po těchto volbách opět podpořila případnou menšinovou vládu hnutí ANO. Věří, že KSČM překročí ve volbách pět procent nutných pro vstup do Poslanecké sněmovny, přeje si volební účast aspoň 60 procent oprávněných voličů.

V Jihočeském kraji by chtěl, aby KSČM získala víc než jeden poslanecký mandát. Filip to řekl novinářům, když odvolil v českobudějovické základní škole Bezdrevská.

Tím, že komunisté udělali po minulých sněmovních volbách dohodu o toleranci s ANO, zabránili podle něj prodlužování ústavní krize. Čeká, že po volbách se změní zahraniční politika ČR. "Po debaklu v Afghánistánu si ostatní politické strany uvědomí, že nechtějí, aby byl český voják okupantem v cizí zemi, že relikt studené války, jako je pakt NATO je třeba nahradit. To, co se odehrálo v Afghánistánu, je opravdu potupa, kterou jsem našim vojákům vůbec nepřál," řekl šestašedesátiletý Filip.

V Jihočeském kraji, kde kandiduje z druhého místa, si přeje, aby KSČM získala víc mandátů než v roce 2017. Tehdy měla z jihu Čech jeden. "Vím, že průzkumy takové nejsou, ale udělali jsme pro to hodně. Přál bych si, abych nebyl sám za jižní Čechy, budu rád, když projde jak naše vedoucí kandidátka, nebo někdo další," řekl Filip, jemuž jedna členka volební komise řekla, že doufá, že KSČM vyhraje.

Je důležité, míní Filip, aby se lidé rozhodovali podle své životní situace, a ne podle billboardů nebo předvolebních slibů. Měli by si uvědomit, zda mají šanci si za výplatu pořídit dům nebo byt. "To by si měl každý spočítat, než přijde k volební urně," řekl šéf komunistů, který při volbách kroužkoval.

Myslí si, že při volbách jde hlavně o to, jak budou občané žít. Upozornil na rostoucí inflaci, ceny potravin i energie. "Světový trh je nemilosrdný a my se cítíme někdy bezradní kvůli tomu, že nemáme takové možnosti, jaké jsme měli předtím," řekl Filip. Považuje za velkou chybu, že v roce 2014 nezačalo Česko stavět další bloky jaderné elektrárny Temelín. "Zatím máme dostatek energie, ale může se stát, že se staneme dovozci, a to by pro nás bylo smrtící," dodal Filip, jejž dnes večer čeká setkání se spolužáky ze základní školy po 51 letech od jejího dokončení.

Do sněmovních voleb v Jihočeském kraji podalo kandidátní listiny 18 politických subjektů. Je to o sedm méně než před čtyřmi roky. Tehdy zvítězilo hnutí ANO, které získalo 28,86 procenta. Druhá skončila ODS s 12,12 procenty hlasů. Piráti obdrželi 10,51 procenta, SPD 9,85 procenta, KSČM 9,32, ČSSD 7,30 procenta hlasů, KDU-ČSL 5,38 a TOP 09 získala 5,3 procenta. ANO si tím zajistilo pět mandátů, ODS dva a zbývající subjekty mají po jednom poslanci.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) KSČM volby 2021

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy