Marie Benešová rozzlobila žalobce, v otevřeném dopise kritizují její výroky

Unie státních zástupců (USZ) dnes v otevřeném dopise zkritizovala nedávné výroky ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) na adresu státních zástupců. Podle prezidenta unie Jana Laty je její hodnocení práce veřejných žalobců nepodložené a může oslabit důvěru veřejnosti v celý justiční systém.

Ministryně Marie Benešová v médiích mimo jiné uvedla, že řada trestních kauz skončila fiaskem a že státní zástupci chtějí jen moc, přičemž nevnímají své povinnosti.

"Státní zastupitelství v České republice je aktuálně ve velmi dobré kondici a není důvod k plošnému zpochybňování jeho práce či k oslabování jeho postavení v systému veřejné moci," zdůraznil Lata. Apeloval na ministryni, aby státní zastupitelství jako celek hodnotila na základě prokazatelných faktů o jeho činnosti, nikoliv na základě "dojmů či zobecňování a zveličování jednotlivostí".

Prezident Unie státních zástupců Jan Lata se v otevřeném dopise ministryni spravedlnosti důrazně ohrazuje proti jejím nepodloženým výrokům na adresu státního zastupitelství a nepřijatelnému návrhu novely zákona o státním zastupitelství. Dopis čtete zde: https://t.co/6FSyDmfzt6

— Unie stát. zástupců (@UnieSZ) October 9, 2019

Lata poukázal na výroční zprávu Nejvyššího státního zastupitelství, podle níž soudy pravomocně zprostily obžaloby 5,2 procenta lidí, přičemž toto číslo klesá od roku 2012. Podle Laty to svědčí o tom, že státní zastupitelství je jako celek vysoce úspěšné.

"Současně je zjevné, že soustava státního zastupitelství řádně reaguje na zjištěná pochybení ve svých vlastních řadách, což dokládají také podané kárné žaloby na konkrétní státní zástupce," uvedl šéf unie. Individuální excesy konkrétních státních zástupců jsou podle něj výjimečným jevem, kterému se nejde vyhnout v žádném systému, kde pracují lidé.

Lata ministryni opětovně vyčetl podobu novely zákona o státním zastupitelství. "Jsem nucen konstatovat, že Vámi předložená novela zákona o státním zastupitelství se zcela rozešla s původně deklarovaným cílem, kterým bylo posílení jeho nezávislosti. Naopak představuje největší legislativní oslabení nezávislosti soustavy státního zastupitelství od přijetí zákona v roce 1993," napsal.

Novela podle unie vystavuje Česko nebezpečí, že o trestním stíhání lidí nebude rozhodováno podle zákona, ale na základě politického přesvědčení aktuálně úřadujícího ministra. "Naplnila by se tak vaše slova o tom, že je v České republice možno objednat si trestní stíhání," vzkázal Lata ministryni.

"Ráda bych uvedla, že Legislativní rada vlády nekonstatovala ani neuvedla, že by zákon o státním zastupitelství měl být ohrožením nezávislosti justice," reagovala dnes Benešová. K aktuálnímu znění novely měla výhrady třetina právníků v radě.

Proti novele se postavila třetina Legislativní rady vlády a minulý týden ji ke schválení nedoporučila vládní protikorupční rada. Lata dnes uvedl, že proti usnesení protikorupční rady hlasovala Benešová jako jediná z přítomných."Z vaší strany jsem v návaznosti na toto usnesení zaregistroval pouze bagatelizaci role tohoto poradního vládního orgánu a pomluvu, že si nevyšší státní zástupce 'oběhl neziskovky'. Návrh přitom nezískal podporu ani zástupců dalších ministerstev, kteří jsou též členy předmětné rady," konstatoval Lata.

Pozastavil se také nad tím, že Benešová nechce podle svého vyjádření vyjmout státní zástupce z moci výkonné a věnovat jim v ústavě samostatnou hlavu. "Na jednání, které jste před třemi měsíci měla s vedením Unie státních zástupců, jste tvrdila opak," připomněl ministryni.

S Benešovou se dnes ráno setkal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Původně měli debatovat o novele zákona o státním zastupitelství, s níž Zeman nesouhlasí, toto téma nakonec neotevřeli. "Hovořili o běžných provozních záležitostech, například o odchodu státních zástupců do důchodu a jak tuto situaci řešit," sdělil na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Související

Více souvisejících

Marie Benešová Unie státní zástupců Jan Lata (Unie státní zástupců) justice Pavel Zeman Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Exprezident Zeman zůstává v nemocnici. Není jasné, kdy bude z Motola propuštěn

Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží v pražské Fakultní nemocnici Motol, kde podstoupil operaci. Podle nejnovějších informací je při vědomí a spolupracuje s lékaři na rehabilitaci po provedeném zákroku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy