Nižší odvody při poklesu tržeb, zní návrh z programu Antivirus

Plánované snížení odvodů na pětinu by se mohlo týkat firem, jimž klesly tržby či odbyt o 30 procent meziročně od března do května. Při propadu poptávky by si musely nechat 90 procent zaměstnanců. Počítá s tím zatím poslední návrh další podpory z kurzarbeitového programu Antivirus, takzvaný režim C. ČTK o tom informoval Svaz průmyslu a dopravy. O přesném nastavení modelu C členové vlády jednají se zástupci zaměstnavatelů, zaměstnanců či Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podoba podpory se tak postupně upravuje.

Program Antivirus obsahuje zatím dva druhy příspěvků na náhrady mezd. Tyto modely A a B by měl doplnit režim C. O něm začala vláda jednat na konci března, podle původního záměru měl fungovat od května. V pondělí kabinet projednával návrh zákona o odkladu i snížení sociálních odvodů firem. Na odpuštění části pojistného se nedohodl a z normy ho vyškrtl.

Původní předloha počítala s pětinovými odvody za červen až srpen při meziročním poklesu průměrné tržby za březen a duben o 30 procent. Druhá verze k tomu pak ještě umožňovala o 40 procent nižší odvody zaměstnavatelům s poklesem tržeb aspoň o 15 procent. Vláda mohla případně část odvodů odpustit až do konce roku. Strop výdělku a podmínka nepropouštět v návrhu nebyly. Podle nové verze by se měly zohlednit odbyt a tržby za březen až květen. Firma by si měla ponechat 90 procent kmenových zaměstnanců. Stanoven by měl být i strop snížených odvodů.

Sociální odvody zahrnují nemocenské a důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Z vybraných peněz se platí třeba důchody či mateřská. Zaměstnavatel odvádí z pracovníkova výdělku 24,8 procenta. Z hrubé mzdy 30.000 korun je to 7440 korun. Výpadek příjmů z pojistného by mohl činit několik desítek miliard. Česká správa sociálního zabezpečení evidovala na konci března 282.000 zaměstnavatelů a téměř 4,55 milionu zaměstnanců.

Z programu Antivirus stát dorovnává firmám 80 procent náhrady mezd v karanténě či výdělku lidí uzavřených provozů do 39.000 korun superhrubé mzdy. Při výpadku surovin a pracovníků či poklesu poptávky je to 60 procent vyplacených náhrad mezd do 29.000 korun superhrubé mzdy. Peníze se poskytují za období od 12. března do konce května. Svaz průmyslu a dopravy už dřív uvedl, že by program Antivirus měl zůstat do konce srpna. Stejný názor má Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Požadavek zaměstnavatelů podpořila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by bylo jednodušší nahradit kompenzace vyplacených náhrad mezd prominutím odvodů firmám, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru. O případném plošnějším snížení odvodů je potřeba ještě jednat, uvedla Schillerová. Poukázala na vysoký výpadek příjmů sociálního pojištění.

Podle svazu by měly jednotlivé režimy Antiviru fungovat současně. "Podniky budou mít v následujících měsících problémy různého charakteru. Proto by firmy měly mít možnost si podle své situace u kurzarbeitu vybrat jeden z více možných nástrojů. Aktuálně tedy mezi režimem B a C, tedy příspěvkem na mzdu a odpuštěním části odvodů," uvedl viceprezident svazu Jan Rafaj.

Podle svazu by vláda měla výslednou podobu kurarbeitu v Česku přijmout až po vyhodnocení Antiviru. Podnikatelé mluví o klasickém kurzarbeitu podle německého vzoru. Firmy si v krizi pracovníky nechávají a nepropouštějí je, ale zkracují jim pracovní dobu. Výdělek pak při této takzvané částečné nezaměstnanosti lidem doplácí stát, poskytuje jim vyrovnávací příspěvek. Tuto podporu dává v podnicích, kde výpadek práce postihl nejméně desetinu pracovníků, popsaly německé odbory.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Slevu na pojistném od února využilo přes 23 tisíc zaměstnavatelů

Od začátku letošního února může zaměstnavatel uplatnit slevu na pojistném za zkrácené úvazky ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců. Sleva je určena pro osoby, jejichž životní situace jim neumožňuje pracovat na plný úvazek. Vztahuje se konkrétně na starší 55 let, studenty, pracovníky do 21 let, čerstvě rekvalifikované, zdravotně postižené a rodiče pečující o dítě do 10 let. Slevu od února uplatnilo již 23 704 jedinečných zaměstnavatelů na 98 899 zaměstnanců.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna dala šanci návrhu na prominutí penále u dluhů na sociálních odvodech

Živnostníci, drobní zaměstnavatelé a firmy, které mají dluhy na sociálních odvodech, by mohli letos od července do konce listopadu dostat šanci na jejich snadnější vyrovnání. Při splacení dlužného pojistného by jim sociální správa odpustila penále a exekuční náklady. Úhrada by byla možná i ve splátkách. Předpokládá to vládní návrh zákona, který v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Nyní jej posoudí ve zkrácené lhůtě sociální výbor.

Více souvisejících

sociální a zdravotní pojištění firmy svaz průmyslu a dopravy Vláda ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy