Obce trvají na náhradách od státu za výpadky svých příjmů

Obce budou dál apelovat na vládu, aby stát nahradil výpadky v jejich příjmech, které zapříčinila vládní koronavirová opatření. V dnešní tiskové zprávě to uvedli zástupci svazů obcí, měst či Spolku pro obnovu venkova. Představitelé samospráv současně ocenili to, že Senát ve čtvrtek vložil do vládního návrhu zákona úpravu, podle které by měly kraje obdržet ze státního rozpočtu jednorázově 300 korun na každého obyvatele.

Příspěvek krajům má podle Senátu sloužit ke zmírnění letošního poklesu daňových příjmů v souvislosti s epidemií koronaviru. Senát ho vložil do návrhu na vyplácení příspěvku 500 korun denně podnikatelům, kterým vláda uzavřela provozy nebo omezila podnikání. "Senátoři prokazují, že si uvědomují a chápou, že všechny finanční prostředky vložené do rozvoje krajů se několikanásobně vrátí i nastartováním celorepublikové ekonomiky," uvádí obecní svazy.

Obcím už Parlament kvůli vyplácení příspěvku podnikatelů za jarní vlnu epidemie schválil na návrh Senátu příspěvek 1200 korun na obyvatele, posléze ho na návrh vlády zvýšil na 1250 korun. Obce však připomínají, že jejich příjmy zasáhnou i podzimní vládní programy. "Macešský přístup státu k obcím je zarážející. Výše kompenzace, kterou obdržely během léta, je pouze malou náplastí na celkový pokles příjmů," uvedl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák uvedl, že obce se svého nároku nevzdají. "Dál budou apelovat na vládu," řekl.

Podle autorů výzvy, ke které se připojili i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) a liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), by posílení rozpočtů samospráv umožnilo transparentně využít peníze co nejblíže občanům. Samosprávy jsou podle nich připraveny se zavázat, že všechnu podporu, kterou od státu získají, investují výhradně do veřejných potřeb svého území.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Nový termín komunálních voleb. V obcích půjdou lidé k urnám v září

V 11 obcích dnes odpoledne skončila lhůta pro předložení kandidátních listin pro nové komunální volby, které se tam uskuteční 16. září. Ve Všesulově na Rakovnicku, kde žije přes 100 obyvatel, nebyla ale do dneška podána žádná kandidátka. Šanci kandidovat tak budou mít obyvatelé této obce zase v příštím termínu mimořádných voleb. 
Ilustrační fotografie.

Obce nesouhlasí s povinným zálohováním plechovek a PET lahví

Zástupci obcí budou v pátek jednat s Ministerstvem životního prostředí o jeho návrhu na povinný systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek, jehož parametry ministerstvo v minulém týdnu představilo. Sdružení místních samospráv ČR má vůči návrhu zásadní výhrady. Zavedení zálohování bude mít negativní ekonomický dopad na obce. Komplikace by měla také řada prodejen, na něž by se vztahovala povinnost zálohované obaly od občanů převzít a skladovat.

Více souvisejících

obce Martin Netolický (ČSSD) Zdeněk Hřib Vláda ČR František Lukl Svaz měst a obcí ČR Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy