Senát zřejmě bude chtít pro kraje náhrady 500 Kč na obyvatele

Senát zřejmě neustoupí od požadavku, aby kraje dostaly náhrady za výpadky daňových příjmů. Návrh skupiny senátorů podpořil dnes ústavně-právní výbor horní komory. Upravená verze předlohy předpokládá státní příspěvek 500 korun na každého obyvatele. Už dřív s ní souhlasil také hospodářský výbor. Senátní plénum by mohlo příští týden rozhodnout, zda návrh zákona pošle do legislativního procesu.

Státní peníze krajům by měly nahradit výpadky daňových příjmů, které regionům vznikly kvůli kompenzacím osobám samostatně výdělečně činným a společníkům malých společností s ručením omezeným. Na kompenzace mají nárok kvůli omezením za epidemie koronaviru.

Senátní předloha původně předpokládala i náhrady obcím. Byly ale už schváleny v jiném zákonu a představují 1200 korun na obyvatele. V souvislosti s nyní schvalovaným rozšířením kompenzací i pro některé lidi pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti náhrada obcím vzroste na 1250 korun.

Zástupce předkladatelů senátní iniciativy Zdeněk Nytra (ODS) uvedl, že náhrady krajům by přišly stát zhruba na 5,35 miliardy korun. Zdůraznil, že regiony by tyto peníze mohly využít na jakékoli účely a mohly by je dostat ještě letos. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale při schvalování náhrad pro obce uvedla, že krajům by výpadek měla nahradit státní dotace 12 miliard korun na opravy silnic a další dotace na sociální programy.

Obdobným způsobem jako Senát usilují o státní náhrady regionům Liberecký kraj a hlavní město Praha. Jejich dvě předlohy, které také předpokládají příspěvek 500 korun na obyvatele, podaly do Sněmovny.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR kraje Zdeněk Nytra (ODS) zákony

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy