Sněmovna odmítla zpochybňování práva Izraele na existenci

Sněmovna opětovně odmítla jakékoli zpochybňování práva Izraele na existenci a obranu. Podpořila mírové jednání mezi Izraelem a Palestinou. Stanovisko dnes přijala v návaznosti na květnový článek ministra zahraničí Tomáše Petříčka a jeho předchůdců Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD) a Karla Schwarzenberga (TOP 09), v němž kritizovali izraelské plány na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Sněmovna věří, že toto prohlášení nenarušilo česko-izraelské vztahy.

"Poslanecká sněmovna odmítá jakékoliv zpochybňování práva Státu Izrael na existenci a obranu," konstatovala dolní komora na návrh svého zahraničního výboru. Shodné stanovisko Sněmovna přijala i loni v říjnu, kdy se postavila proti sílícím projevům antisemitismu.

Usnesení podpořily všechny poslanecké frakce s výjimkou komunistů. Sněmovna rovněž vyjádřila naději, že poslední mírová iniciativa USA vůči Izraeli a Palestině je "konkrétním návrhem, který má potenciál dát blízkovýchodnímu mírovému procesu novou dynamiku, jež povede k obnovení přímých jednání obou stran". Tuto pasáž kromě KSČM nepodpořili ani Piráti.

Dolní komora také vyjádřila podporu strategickému partnerství mezi ČR a Izraelem, "které je založeno na vzájemném respektu, společných hodnotách a zájmech a jehož cílem je bezpečnost a prosperita obou zemí". Vyzvala vládu, aby se zasadila o brzké společné jednání s novou izraelskou vládou.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se minulý týden dohodl se svým staronovým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem, že v pořadí páté společné jednání obou vlád se uskuteční v Praze, jakmile to situace umožní. Česko vede mezivládní rozhovor s Izraelem od roku 2011, země se v jejich organizování střídají. Zatím naposledy spolu vlády zasedaly v roce 2016 v Jeruzalémě.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Izrael

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy