V čem tkví síla populistů? Jejich protivníci se nepoučili, míní politolog a chválí Bidena

NÁZOR - Zdá se, že liberální demokraté se zatím nepoučili. S tímto varováním vystoupil v komentáři pro server Washington Post Fareed Zakaria. Politolog z think tanku Berggruen Institute upozorňuje, že populistická pravice je stále velmi silná.

V roce 2017 spustil bývalý bankéř ze společnosti Goldman Sachs seznamovací aplikaci s názvem Hater, která párovala lidi podle toho, jak se protíná jejich kritika obsahu na sociálních sítích, připomíná Zakaria. Dodává, že projekt neměl dlouhého trvání.

"To nevěstí nic dobrého pro koalici, která se chystá zformovat novou izraelskou vládu, jelikož se zdá, že ji pojí téměř výhradně sdílená nenávist vůči stávajícímu premiérovi Banjaminu Natanjahuovi," píše politolog. Hovoří o nejpodivnější koalici v moderních politických dějinách, protože ji tvoří strany, které jsou napravo od Natanjahua, v politickém středu i nalevo, navíc se vůbec poprvé účastní i zástupci izraelských Arabů.

Autor komentáře si pokládá otázku, zda takto nesourodé uskupení může vydržet. Takovou možnost ve skutečnosti nevylučuje. Vysvětluje, že uvedené strany totiž pojí nejen osobní zášť vůči Netanjahuovi, ale skutečné obavy ze zneužívání moci a rozkladu izraelské demokracie, k nimž během jeho vlády dochází.

Netanjahu je obžalován ve třech korupčních kauzách, a to vrchním žalobcem, kterého sám vybral, připomíná Zakaria. Poukazuje, že pravicové subjekty, které dlouho tvořily premiérovi spojence, se s ním nyní rozešly kvůli znepokojení, kam směřuje demokracii v zemi.

"To ale neznamená, že se pravděpodobně ve velkém rozejdou s jeho politikou," pokračuje politolog. Upozorňuje, že levice v koalici není příliš silná a série posledních voleb naopak posílila krajní pravici, tudíž náboženští fundamentalisté a židovští osadníci jsou v Knesetu zastoupeni více než kdy předtím. 

Zakaria vidí paralelu s loňskými volbami ve Spojených státech, které sice přinesly odmítnutí Donalda Trumpa, avšak nikoliv trumpismu jako takového, jelikož republikáni klonící se právě k trumpistickému populismu ve skutečnosti posílili v dolní komoře Kongresu a někteří komentátoři označují výsledky Demokratické strany v souboji o křesla v zastupitelských orgánech jednotlivých států za "propastné".

Liberálové sice utratili desítky milionů dolarů, aby ovládli zastupitelské sbory v Arizoně, Severní Karolíně, Texasu či na Floridě, ale ty zůstaly pod republikánskou kontrolou, vyzdvihuje politolog. Za důsledek považuje to, že republikáni se nyní uchýlili k rozsáhlému překreslení volebních obvodů, což jim umožní udržet si moc po další dekádu.

Recept nabízí Biden

"Populisté vládnou špatně téměř všude, kde jsou u moci, ale jejich hnutí neutrpěla jasné porážky," zdůrazňuje autor komentáře. Poukazuje, že Itálie má novou vládu pod vedením technokrata Maria Draghiho, který ovšem nemá mandát voličů, zatímco kanadský premiér Justin Trudeau a francouzský prezident Emmanuel Macron, dva antipopulističtí politici, kterým se zdánlivě dařilo, politicky oslabují - obliba Trudeaua klesla na 41 % a průzkumy ve Francii věští těsný prezidentský souboj mezi Macronem a krajně pravicovou kandidátkou Marine Le Penovou.  

Zakaria klade otázku, kterou se hluboce zabývá i levice a která zní, proč jsou populisté nadále tak silní. Mnozí věří, že zvolení Trumpa byla náhoda, jelikož jako celebrita dokázal zmanipulovat média, uvádí politolog. Připouští, že částečně to může být pravda, ale dodává, že daným způsobem nelze objasnit mnohem širší fenomén populismu.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Faktory, které vynesly populismus do popředí, jsou výrazně komplexnější a hlubší a představují novou politickou realitu, obává se Zakaria. Vysvětluje, že na důležitosti nabývají kulturní identita, odpor k přistěhovalectví, znepokojení z multikulturalismu a společenského liberalismu i hluboký třídní odpor ke vzdělaným elitám. Za příklad dává velký počet lidí, kteří odmítají očkování, protože nevěří lékařským a vládním elitám svých zemí.

"Jak se nejlépe vypořádat s populistickou pravicí? Zřejmě způsobem (amerického) prezidenta (Joe) Bidena," píše politolog. Konstatuje, že Biden se s populisty snaží jednat, ale zároveň prosazuje velké programy, které pomáhají lidem, tudíž ukazuje, že je schopen velkých věcí. Nezbývá než doufat, že činy budou mluvit hlasitěji než povyk populistů, naznačuje autor komentáře. 

Bidenova síla nicméně podle politologa pramení z toho, čím se nezabývá - vyhýbá se mnoha tématům "kulturních válek", a protože ví, že některé otázky, jako například reforma přistěhovalectví, mohou snadno vyvolat bouři, přistupuje k nim rozvážně a umírněně. Letitý stratég Demokratické strany James Carville ostatně na adresu prvních sta dní Bidena v úřadu prohlásil, že prezidentova nejlepší schopnost spočívá ve vyhýbání se salónní politice a jazyku, který má potenciál lidí znepřátelit, připomíná Zakaria. Doplňuje Carvilleův postřeh, že demokraté jsou velkou částí americké společnosti tradičně vnímáni jako městská arogantní strana, což ji stojí hodně hlasů a poškozuje její pověst.

Levice si užívá nedávná vítězství, ať už ve Spojených státech, nebo v Izraeli, připouští politolog. Soudí však, že pokud nevyvodí správné poučení a přecení své síly, její úspěch se může ukázat jako velmi dočasný.   

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy