Vyjednávači komunistů mají podle širšího vedení odstoupit od toleranční dohody

Širší vedení komunistů dnes vyzvalo tým vyjednávačů v čele s předsedou Vojtěchem Filipem, aby dodržel usnesení Ústředního výboru KSČM o odstoupení od dohody, na jejímž základě komunisté podporují menšinovou vládu ANO a ČSSD ve Sněmovně. Materiál o vzniku banky v rukou státu, který Filip ve středu dostal od premiéra Andreje Babiše (ANO), není podle komunistů dostatečně rozpracován.

"Vidíme to tak, že na tom vláda měla pracovat podstatně dříve, bereme to jako zanedbání vztahů," řekl ČTK první místopředseda Petr Šimůnek. Filip stranické kolegy informoval o tom, že dohodovací řízení s lídry ANO bude pokračovat ve středu. O výsledku jednání podá zprávu na zasedání Ústředního výboru v sobotu 17. dubna.

Devadesátka členů Ústředního výboru během velikonočního hlasování drtivě podpořila odstoupení od toleranční dohody, což je podle Šimůnka směrodatné, výkonný výbor už k věci žádné usnesení nepřijal. "Řekli jsme si svoje, proč podpora by neměla být," popsal dnešní jednání Šimůnek. Celkově se podle něj postoj komunistů vůči vládě v poslední době výrazně změnil, přičemž jedním z výrazných rozhodnutí, která k změně přispěla, bylo vrácení deseti miliard korun ministerstvu obrany na akvizice.

Babiš podle médií komunistům předložil od loňska připravovaný návrh na zřízení národní rozvojové banky. Mohla by vzniknout transformací ČMZRB a byla by zaměřena především na úvěrování firem a samospráv. Podle vyjádření Filipa pro Českou televizi je návrh nedostatečný, nedá se realizovat do voleb, které se uskuteční za necelých šest měsíců.

Při středečním jednání se podle Filipa shodli lídři ANO a KSČM na tom, že vláda plní 60 procent závazků obsažených v toleranční dohodě, 40 procent ne. V naplňování tři roky staré toleranční dohody jsou komunisté spokojeni s růstem minimální mzdy a valorizací důchodů. Částečně vláda podle nich plní požadavky na zpřísnění ochrany přírodních zdrojů. Dohodovací řízení vyvolali po tom, co kabinet přes jejich nesouhlas poslal armádě deset miliard korun, o které byl rozpočet obrany zkrácen na podzim. Nesouhlasí ani s postupem vlády v případě stavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany a s některými kroky podnikanými proti šíření epidemie koronaviru. Žádají sloučení zdravotních pojišťoven ministerstev obrany a vnitra.

Toleranční dohodu uzavřely hnutí ANO a KSČM před třemi lety. Její avizovaný konec připisují komentátoři blížícím se volbám a snaze komunistů oslovit voliče na jedné straně s výsledky tolerance, na druhé straně s možností kritiky menšinové vlády ANO a sociálních demokratů.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) KSČM Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 46 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy