Zaorálek musel na test, vyšel negativně. Zůstane několik dní doma

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes absolvoval test na covid-19, výsledek byl negativní, oznámil večer na facebooku. Na testy musel kvůli kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem ve Větrném Jeníkově na Vysočině koncem června.

I když původně plánoval, že po víkendu stráveném v Ostravě se vrátí do Prahy a v úterý může do práce, hlavní hygienička Jarmila Rážová mu doporučila zůstat kvůli dvoutýdenní inkubační době covidu-19 ještě čtyři dny doma. V pátek ho čeká další test, a teprve pokud i ten bude negativní, může se Zaorálek vrátit na ministerstvo.

Výsledek prvního testu je podle ministra negativní s jistotou 99,9 procenta. "Jsem moc rád, že nezkomplikuji život svým blízkým, spolupracovníkům a všem, se kterými jsem v posledním týdnu osobně jednal. Uvědomil jsem si, kolik by takových za těch deset dní bylo," dodal.

pic.twitter.com/pWeHFq3XRe

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) July 6, 2020

O tom, že před nedávnem strávil delší dobu ve Větrném Jeníkově ve společnosti nakaženého člověka, ho dnes po poledni telefonicky informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). "Byl jsem prý vytrasován jako někdo, kdo 26. června strávil ve Větrném Jeníkově delší čas ve společnosti člověka, který je nakažen koronavirem covid-19. Řekl mi, že mám vyčkat doma a že mi budou volat hygienici s dalším postupem," uvedl. Ministr poté absolvoval výtěr u pojízdné záchranné služby Ostrava - Jih, po několika hodinách se dozvěděl, že test na covid měl negativní.

Jeho plány na návrat do Prahy a na úřad ale změnil telefonát od Rážové, která po konzultaci s krajskými hygieniky o situaci ve Větrném Jeníkově doporučila ministrovi zůstat do konce pracovního týdne doma, aby byla dodržena čtrnáctidenní karanténa. "V pátek budu muset muset absolvovat ještě jeden test na koronavirus a pokud bude opět negativní, budu moci zpět do práce," napsal později večer Zaorálek.

Ve Větrném Jeníkově se o víkendu objevil nový případ covidu-19 na Vysočině, podle webu obce je tam víc lidí, kteří mají některé z příznaků připisovaných koronaviru. Výsledky testů mají být v úterý. V městysi byla znovu zavedena povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy, do odvolání je uzavřená knihovna, obecní úřad, hostinec nebo pošta Partner. Obchody zůstaly otevřené.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy