Zeman je zpět v nemocnici, nakazil se koronavirem. Příznaky nemá

Prezident Miloš Zeman byl dnes večer převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) kvůli pozitivnímu testu na onemocnění covid-19. Podle ÚVN příznaky nemoci nemá, hospitalizován byl z preventivních důvodů kvůli podání monoklonálních látek. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Po aplikaci monoklonálních látek zůstane Zeman v ÚVN na pozorování.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman po dobu pobytu v nemocnici pozastaví svůj program. V pátek proto nejmenuje premiérem Petra Fialu (ODS). Prezident má aplikovanou i třetí, posilující dávku očkování proti covidu-19.

Zinke potvrdila, že byl prezident ve večerních hodinách převezen do ÚVN kvůli pozitivnímu testu. "Preventivní testování je běžná praxe při přijetí do zdravotní péče v domácím prostředí, a zároveň mu byl test proveden i z důvodu kontaktu s pozitivně testovanou osobou," uvedla Zinke. Ředitel ÚVN a ošetřující lékař prezidenta Miroslav Zavoral serveru Seznam Zprávy řekl, že test se uskutečnil kvůli "rizikovému kontaktu pracovníka z Lán".

Podle Ovčáčka bylo po pozitivním testu ve spolupráci se Zavoralem rozhodnuto o převozu Zemana zpět do ÚVN "za účelem řešení této situace". "Program prezidenta republiky bude po dobu léčby onemocnění covid-19 pozastaven," dodal mluvčí. Zeman chtěl v pátek v poledne jmenovat Fialu předsedou vlády. Od pondělí se pak po dva týdny chtěl setkávat s kandidáty na ministry.

Sanita se Zemanem dorazila do ÚVN před 19:30. Podle zpravodajky ČTK ji doprovázelo několik vozů ochranné služby a policie.

"Podání monoklonálních protilátek má především preventivní účel, po aplikaci monoklonálního přípravku zůstane pacient hospitalizován z důvodu observace," napsala Zinke.

Mluvčí nemocnice zároveň uvedla, že každá návštěva prezidenta při pobytu v ÚVN musela doložit, zda je očkována, prodělala covid-19 nebo má negativní PCR test, dodržovat také musela další pravidla včetně nasazení respirátoru nebo dodržování dostatečné vzdálenosti. "Při návštěvě nebyl personál ÚVN přítomen," dodala.

Zeman byl dnes dopoledne z nemocnice propuštěn po 46 nocích. ÚVN v tiskové zprávě uvedla, že hlavě státu doporučila další setrvání v péči lékařů. Vzhledem ke zlepšení jeho zdravotního stavu ale jeho rozhodnutí respektuje. Péči proto předala do rukou všeobecných sester ze společnosti Senior Home Group. V Lánech chtěl jmenovat Fialu a od počátku příštího týdne se měl začít scházet s kandidáty na ministry.

Zeman byl v ÚVN od 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení a pak na lůžko dlouhodobé péče.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Ústřední vojenská nemocnice Praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy