Sovětský okupant přiznal: Přišli jsme utlačovat Česko, pošlapávali jsme vás

Praha - Sovětský důstojník Viktor Chutorskoj byl jedním z lidí, kteří v roce 1985 okupovali Československo. Ačkoliv o této kapitole naší historie dodnes někteří tvrdí, že nebyla tak zlá a že šlo spíše o bratrskou pomoc, sám voják to popírá. Podle něj za vším stál jasný cíl, utlačování Česka.

"Přijel jsem k vám v roce 1985 a do Československa jsem se dostal proto, že jsem vojenskou akademii vystudoval s červeným diplomem. Nejlepší studenti si mohli vybrat, kde chtějí sloužit. Z 24 nejlepších absolventů mého ročníku 23 odjelo do zahraničí,“ popisuje pro Český rozhlas - Radiožurnál Viktor Chutorskoj.

V Československu sloužil na letišti Hradčany u Mimoně, kde mu nadřízení přidělili pokoj ve čtyřpatrové důstojnické ubytovně. Žili tam svobodní důstojníci, kteří mohli v Česku sloužit tři roky, ženatí pět let. "Pobíral jsem dva platy, 250 rublů v Sovětském svazu a stejnou sumu, to znamená 2500 korun, jsem bral v Mimoni. Tehdy to byly hodně velké peníze,“ dodal Chutorskoj.

Podle něj se například několikrát ročně konaly bouřlivé pitky s českými komunisty, družební akce s ruskými i českými dívkami, ale i klasické návštěvy hospod. Sovětští vojáci jezdili do lázní, na koncerty, a nic jim nechybělo.

Co je však udivilo byla životní úroveň Čechů. Někteří totiž měli dvě auta, domy se zahrádkou, květiny a podobné věci. V Rusku nic takového nebylo, a každý volný metr byl osázen bramborami nebo jinou zeleninou.

Přesto si voják nemyslel, že by dělal něco špatného. Nepřemýšlel totiž nad politickými souvislostmi a stejně jako mnozí další v Rusku věřil, že sovětští vojáci v roce 1968 poskytli Československu bratrskou pomoc. Někteří Rusové tomu věří dodnes, realita je ale podle něj jiná.

"Domnívají se, že Československo osvobozovali a že bojovali za socialistický tábor, ale já jim říkám: Vy jste tam utlačovali a pošlapávali národ.  Řadovým 18letým vojákům bych nic nevyčítal, ale my, důstojníci, bychom měli přijmout pravdu a odpovědnost. My jsme byli představiteli okupačních sil,“ řekl Rozhlasu.

Podle něj je nyní třeba, aby si to stejné uvědomili lidé v Rusku, jinak budou jejich vojáci umírat v nesmyslných válkách v Afghánistánu, Čečensku, na Ukrajině a v Sýrii.

Související

Konstantin Černěnko Komentář

Vrchol gerontokracie i projev hluboké sovětské krize: Před 40 lety nastoupil do čela SSSR Černěnko

Před 40 lety, 13. února 1984, se ujal fakticky nejdůležitější funkce v Sovětském svazu, generálního tajemníka ústředního výboru komunistické strany, Konstantin Černěnko. Tehdy dvaasedmdesátiletý, nepříliš vzdělaný muž, pro něhož bylo typické bezprostřední jednání, postrádal jakoukoliv dlouhodobější a ucelenější vizi vedení státu, který si nárokoval statut světové supervelmoci. Skutečnost, že si sovětští komunisté do svého čela vybrali právě Černěnka, navíc v době, kdy si uvědomovali, že vnitřní i mezinárodní situace je pro zemi stále komplikovanější, byla projevem hluboké krize sovětského systému. Krátká vláda Černěnka, jemuž se již při nástupu do funkce přezdívalo „chodící mumie“, se stala jejím výmluvným symbolem. 

Více souvisejících

Sovětský svaz Sovětská armáda Československo 1968 okupace 1968

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy