Plýtvání potravinami má za problém 42 Čechů. Mnozí nevědí, co znamená "minimální trvanlivost"

Plýtvání potravinami považuje za velký problém 42 procent lidí, proti loňsku jich mírně ubylo. Stejný podíl dotázaných uvedl, že plýtvání není správné, ale jsou aktuálnější problémy. Jako nejčastější důvod plýtvání jídlem lidé uvedli to, že se zkazilo.

Tlačenka
doporučujeme

Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který na dnešní konferenci Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat prezentovala analytička Radka Hanzlová. Průzkumu se v srpnu zúčastnilo téměř tisíc lidí.

Přes polovinu lidí deklarovalo, že celkové množství vyhozených potravin u nich doma nepřekročí deset procent. Pětina uvedla, že vyhodí přes deset procent a méně než čtvrtinu. Stejný počet tvrdí, že nevyhodí žádné potraviny. Hanzlová poznamenala, že od roku 2016 podíl posledně jmenovaných klesá.

Na rozpor mezi sebehodnocením a realitou upozornila Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity v Brně. Uvedla, že nynější výzkum brněnských domácností ukázal, že ročně na člověka připadá přes 37 kilogramů vyhozeného jídla. Podle odhadů dotázaných by to bylo přes 12 kilogramů.

Na 36 procent lidí míní, že se nejméně vyhazuje v domácnostech, 30 procent lidí řeklo, že nejvíce ve stravování. Hanzlová podotkla, že se to podstatně liší od odhadů Evropské unie z roku 2012, které uvádějí, že nejvíce se plýtvá právě v domácnostech. Těm připsala až 53 procent vyhozených potravin.

Nejčastějším důvodem plýtvání je podle průzkumu to, že se potravina zkazí, často jdou do koše i odkrojky a zbytky jídla, kterého se připravilo příliš. Častým důvodem bylo i prošlé datum spotřeby. Právě v souvislosti s tím Hanzlová upozornila, že zatímco 75 procent lidí používá správně označení "Spotřebujte do...", na 48 procent dotázaných přisuzuje stejný význam pojmu minimální trvanlivosti. Analytička upozornila, že minimální trvanlivost neoznačuje lhůtu zdravotní nezávadnosti potraviny.

Pro prevenci plýtvání Hanzlová uvedla, že lidé by si měli rozplánovat jídelníček, kontrolovat zásoby a připravovat nákupní seznamy, aby předešli nadměrnému nakupování. Doporučila odolat nákupům v akcích či "výhodným" velkým balením. Jako vhodné naopak zmínila nákupy sezónních a lokálních potravin, který nepodporují velké dodavatelské řetězce s rizikem přílišného odpadu.

Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Poslanci schválili kvóty na české potraviny v obchodech

20.01.2021 13:00 Sněmovna dnes v novele zákona o potravinách schválila návrh poslanců SPD, aby prodejny potravin o…

Palach před svým protestem uvažoval o útoku na sovětského vojáka a vyzýval…

19.01.2021 22:00 Aktualizováno ROZHOVOR – V aktovce s sebou nosil pistoli, uvažoval, že by zaútočil na sovětského vojáka. Historik…

Dlužníci budou moci mít nezabavitelné peníze na zvláštním účtu

19.01.2021 21:27 Nezabavitelné peníze budou moci mít dlužníci v exekuci na zvláštním bankovním účtu. Příslušnou…

Skiareály požadují po vládě otevření, ideálně od soboty

19.01.2021 17:15 Skiareály a zástupci cestovního ruchu a sportu žádají vládu o otevření středisek, ideálně od této…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama