Jurečka chce z EET vyjmout farmářské trhy, jinak hrozí prodejcům likvidace

Praha - Prodejci na farmářských trzích by se nemuseli povinně zapojit do systému elektronické evidence tržeb (EET). Navrhuje to novela ministerstva zemědělství.

Z povinnosti by podle ní byli navíc vyjmuti i někteří drobní podnikatelé. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Novelu do Sněmovny předkládá formou poslaneckého návrhu lidovecký poslanec Jaroslav Klaška.

"Pokud se elektronická evidence tržeb bude vztahovat na prodej na farmářských trzích, pro řadu drobných farmářů bude likvidační. Buď rovnou s prodejem na trzích skončí, nebo budou muset výrazně zdražit, pak se ale stanou nekonkurenceschopní," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Do EET by se podle návrhu nemuseli připojit ani někteří podnikatelé s vedlejší podnikatelskou činností, pokud jejich příjem nepřesáhne 20 procent průměrné mzdy. Pro rok 2016 je to částka 5401 korun měsíčně. "Vyjmout z EET tak chceme ty, kteří mají z podnikání skutečně jen velmi nízké příjmy. Elektronická evidence tržeb by je totiž nadměrně finančně zatížila," dodal Jurečka.

Úpravu zákona o elektronické evidenci tržeb připravil také Liberecký kraj. Navrhuje, aby povinnost byla omezena na měsíční plátce daně z přidané hodnoty (DPH). Z povinnosti by tak novela vyjmula nejmenší živnostníky, kteří zejména na venkově zajišťují chod hospod nebo restaurací, malých obchodů či služeb. Kraj se totiž obává jejich likvidace a zhoršení dostupnosti služeb. Záměrem se bude ve středu zabývat vláda.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET Marian Jurečka (KDU-ČSL) Farmářské trhy

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy