Obchod s Čínou se vyvíjí v neprospěch Česka. Tuzemské firmy neumí zabrat, zlobí se komora

Obchodní výměna s Čínou se letos dál vyvíjí v neprospěch České republiky. Export tuzemských firem do země nejlidnatější země světa od ledna do září klesl o 1,7 procenta. Naopak dovoz z Číny do Česka stoupl meziročně o 13 procent. Čína se na celkovém vývozu ČR podílí dlouhodobě jedním procentem. Podpora hospodářských vztahů obou zemí byla hlavním tématem nedávné cesty prezidenta Miloše Zemana v Číně.

České firmy podle Hospodářské komory neumí dostatečně ve svůj prospěch využít potenciál, který jim obrovská ekonomika nabízí a na rozdíl od jiných evropských zemí ČR není v zemi dostatečně aktivní. Český export se dostává do fáze stagnace, kterou pravděpodobně v horizontu několika měsíců vystřídá období recese, míní místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

"Čína nebyla v minulosti baštou českého exportu, a to proto, že je geograficky poměrně vzdálená, jazykově problematická, kulturně odlišná, ale hlavně proto, že většinu zboží, které jim můžeme nabídnout, si už dnes umí vyrobit sama, levněji a bez časové prodlevy související s dopravou a bez nákladů na dopravu," uvedl Daněk.

Vývoz Česka do Číny představuje jen jedno procento celkového vývozu země a tento podíl zůstává prakticky neměnný od roku 2011. "České firmy neumí dostatečně ve svůj prospěch využít potenciál, který jim obrovská ekonomika a nejlidnatější země světa nabízí," říká Miroslav Diro z Hospodářské komory.

V první desítce českých výrobků mířících loni na čínský trh kromě čerpadel a mikroskopů převládají díly a součástky, třeba do automobilů, kohouty a ventily v energetickém průmyslu nebo izolované dráty. Z Číny dovážíme hotové výrobky, hlavně elektroniku, zejména mobilní telefony, dále tiskárny, kopírky a hračky.

Komora upozorňuje na to, že země jako je Německo, Francie nebo Rakousko vypravují do Číny za účasti prezidentů a premiérů mnohem častěji početné podnikatelské delegace, lobbují zde za své výrobky, díky čemuž vůbec celkový odbyt EU do Číny neustále stoupá.

Obchodní deficit ČR s Čínou loni dosáhl 419 miliard korun a letos je tento trend pro Česko dále negativní. "Z dlouhodobého hlediska český vývoz do Číny neklesá. V letošním roce spíše stagnuje, ale samozřejmě to není dobrá zpráva. Celkové saldo je negativní, protože v období od ledna do září 2018 dovoz z Číny do ČR meziročně stoupl o více než 13 procent," uvedl ředitel sekce mezinárodní vztahů Svazu průmyslu Lukáš Martin. V některých oblastech čínské ekonomiky podle něj přetrvává silná ochrana domácího trhu a existuje relativně slabá ochrana práv duševního vlastnictví, především ve vztahu k vymáhání této ochrany.

Do budoucna ale doufá, že se situace zlepší. "Českým firmám se v Číně daří. Jsou schopné dodat velmi kvalitní zboží za rozumnou cenu, a uspět na tak náročném trhu i ve velké světové konkurenci. Máme dobře nastavené ekonomické vztahy s Čínou i díky prezidentovi Zemanovi. Očekáváme proto, že náš vývoz do této země dlouhodobě poroste," řekl Martin.

Zeman se tento týden zúčastnil otevření prvního ročníku veletrhu China International Import Expo, který má podpořit dovoz zahraničních výrobků a služeb do Číny. V Šanghaji byl spolu s ministryní průmyslu Martou Novákovou na zahájení česko-čínského podnikatelského fóra. Obě strany podepsaly memoranda v oblasti leteckého průmyslu, telekomunikací či cestovního ruchu.

Dosavadní snaha přilákat do Česka čínské investice není příliš úspěšná. Hodnota čínských investic v republice tvoří méně než procento celkových přímých investic.

Související

Více souvisejících

dovoz a vývoz Česká republika Čína Asociace exportétů Miloš Zeman Ekonomika firmy hospodářská komora

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy