Hospodářská komora chce daň z příjmů nastavit na 16 a 23 procent

Sazby daně z příjmů fyzických osob by měl Senát podle Hospodářské komory nastavit na 16 a 23 procent. Slevu na poplatníka chce komora zvýšit ze současných 24.840 korun jen na 26.520 korun ročně. Komora tak doporučila upravit daňový balíček, kterým se dnes bude zabývat senátní hospodářský výbor. Horní komora parlamentu bude daňové úpravy schvalovat 10. prosince.

Sněmovnou schválená verze počítá se sazbami daně ve výši 15 a 23 procent po zrušení superhrubé mzdy a slevou na poplatníka ve výši 30.000 korun. Znamenalo by to snížení příjmů veřejných rozpočtů o zhruba 130 miliard korun ročně. vláda proto od Senátu očekává, že daňový balíček změní, návrhy na úpravy se ale liší.

ANO chce zachovat sazby daně ve výši 15 a 23 procent a slevu na poplatníka nezvyšovat. ODS je ochotna jít na sazby 16 a 23 procent, Piráti na 17 a 23 procent. ČSSD, KDU-ČSL i Piráti chtějí zvýšení slevu na poplatníka zachovat. Senátoři se shodli zatím na nutnosti náhrady výpadku daňových příjmů pro kraje a obce, který chce ANO kompenzovat ze tří čtvrtin.

Souběžné rušení superhrubé mzdy a razantního zvýšení základní slevy na poplatníka analytici Hospodářské komory označili za rozpočtové riziko. Na základě vlastních propočtů a analýzy dopadů na státní rozpočet proto senátorům navrhli rozumný snadno proveditelný minimalistický kompromis, jehož základem je jednoduchá parametrická úprava obou změn.

Nastavení sazby daně z příjmů fyzických osob na 16 a 23 procent podle bývalého náměstka ministra financí Ladislava Minčiče "formálně lépe odpovídá dnešní míře progresivity daně". "Rozdíl mezi oběma novými sazbami daně bude přesně odpovídat výši odstraňovaného solidárního zvýšení daně," poznamenal Minčič, který je nyní ředitelem odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory.

Zvýšení základní slevy na poplatníka na 26.520 korun ročně odpovídá podle Hospodářské komory slevě 2210 Kč měsíčně a bylo by to o 140 korun měsíčně vyšší než nyní. Zčásti by se tím zohlednila dlouhodobá absence valorizace základní slevy a výpadek rozpočtových příjmů by byl mírnější než v případě nezvyšování slevy při sazbě 15 a 23 procent, dodal Minčič.

Související

Více souvisejících

Daně hospodářská komora Ekonomika mzdy / platy státní rozpočet

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy