Ifo: Počet zaměstnaných na kurzarbeit v Německu klesl

Celkový počet zaměstnaných na kurzarbeit v Německu v červnu klesl na 6,7 milionu z květnových 7,3 milionu, kdy vystoupal na rekord. Zlepšila se situace v pohostinství, v některých odvětvích ale takto zaměstnaných lidí přibylo, například v automobilovém průmyslu. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů hospodářského institutu Ifo.

Podíl těch, kteří pracují na zkrácenou pracovní dobu a na jejichž mzdy přispívá firmám stát, tento měsíc činil 20 procent. V uplynulém měsíci to ještě bylo 22 procent.

Zahl der #Kurzarbeiter in Deutschland im Juni auf 6,7 Millionen Menschen gesunken - Anteil an den sozialversicherungspflichtig Beschäftigten schrumpfte damit von 22 auf 20%. https://t.co/tRJ6D9m81b pic.twitter.com/oeYTYXTdMe

— ifo Institut (@ifo_Institut) June 30, 2020

"Pokles je opravu pozvolný a v některých odvětvích kurzarbeitu dokonce přibývá," řekl Sebastian Link, který se v Ifo zabývá trhem práce. V průmyslu se počet lidí pracujících na kurzarbeit zvýšil na 2,3 milionu z 2,2 milionu v předchozím měsíci. Vyjádřeno procentuálně to představuje nárůst z 31 na 33 procent.

V automobilovém průmyslu se zvýšil počet těchto pracovníků na 516.000 z 513.000, jinak ale zůstal beze změny na 46 procentech.

Lépe se situace vyvíjí v pohostinství. Na kurzarbeit tam v červnu pracovalo 672.000 lidí, v květnu 796.000. Jejich podíl ale zůstává vysoký - snížil se na 61 z květnových 72 procent.

Na rozdíl od finanční krize, kdy se více než 80 procent pracujících na kurzarbeit soustřeďovalo v průmyslu, se tento mechanismus rozšířil v koronavirové krizi téměř na všechna hospodářská odvětví. Velmi silně zasáhl i sektor služeb, který tvoří více než dvě třetiny výkonu německé ekonomiky.

Související

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka se domnívá, že vláda může schválit kurzarbeit do dvou či tří týdnů

Vláda by mohla v příštích dvou či třech týdnech schvalovat nařízení, které by umožnilo při nedostatku plynu spustit kurzarbeit. ČTK to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle návrhu by se zkrácená práce s příspěvkem státu na mzdy mohla zavést při omezení či zrušení dodávek plynu a ohrožení ekonomiky, a to do konce června. 
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Co bude, pokud dojde plyn? Ministerstvo připravuje kurzarbeit

Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do zkráceného připomínkového řízení návrh nařízení vlády, které by pro firmy spustilo možnost v případě nedostatku plynu čerpat státní příspěvek na zaměstnance. O takzvaném kurzarbeitu budou dnes zástupci odborů a zaměstnavatelů jednat s ministry na zasedání tripartity. 

Více souvisejících

kurzarbeit zaměstnání Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy