Prodej o svátcích? Alza musí zaplatit pokutu, potvrdil soud

Zákaz prodeje o vybraných svátcích se vztahuje i na internetové obchody, pokud jejich výdejní plocha přesahuje 200 metrů čtverečních. Potvrdil to minulý týden Městský soud v Praze, když zamítl žalobu společnosti Alza proti pokutě, kterou dostala od České obchodní inspekce. ČOI dala Alze v roce 2017 pokutu 230.000 korun, Alza proti ní podala žalobu, kterou soud zamítl.

"Soud se ztotožňuje s Českou obchodní inspekcí, že takové jednání není v uvedené státní svátky povoleno," citují Hospodářské noviny (HN) soudce Ladislava Hejtmánka.

Omezení prodeje o svátcích začalo platit koncem roku 2016. Alza tuto reguli ignorovala a prodávala dál. Obhajovala se tvrzením, že se na ni jako na internetového prodejce zákaz nevztahuje. "Alza má virtuální prodejní plochu vymezenou na internetu, nelze hovořit o fyzické prodejní ploše," argumentoval právní zástupce Alzy Štěpán Kmoch. Obří nákupní prostory v Praze Holešovicích, které několikanásobně překračují povolenou prodejní plochu 200 metrů, jsou podle Kmocha pouze předváděcím showroomem jednotlivých výrobců.

ČOI ale poukazovala na to, že Alza je klasickým prodejcem a maloobchodní i velkoobchodní činnost má nejen v obchodním rejstříku, ale také ji vykonává.

Soudce podle HN přiznal, že s rozhodnutím čekal na to, až se vyřeší otázka, zda je zákon o prodejní době platný. Část senátorů jej totiž napadla u Ústavního soudu, který letos v březnu konstatoval, že je norma v pořádku.

Alza zatím neřekla, jak na rozsudek bude reagovat. "Jakmile budeme mít k dispozici písemné vyhotovení rozhodnutí, učiníme další kroky," řekla listu mluvčí Patricie Šedivá. HN podotýkají, že dlouhodobé ignorování zákona přineslo Alze i další pokuty. ČOI firmě uložila pravomocně osm pokut za celkové dva miliony korun, Alza proti všem podala žaloby. Podle HN jsou pokuty nižší, než je průměrný zisk firmy za jeden den.

Pokuty se však mohou podle ČOI zvyšovat, v případě opakovaného porušení zákona může ČOI dát za každé porušení maximální sankci pět milionů korun. Podle ČOI je Alza jediným obchodem, který takto opakovaně postupuje.

Související

prodejna Alza

Alza otevírá AlzaDrive a pobočku v Čakovicích

Alza otevírá tři týdny před Vánocemi novou prodejnu v Praze Čakovicích. Na téměř 650 m2 nabídne zákazníkům velké zastoupení stále populárnějších privátních značek, vystavené zde budou i velké produkty, jako jsou lednice či pračky, i zboží k okamžitému odběru bez předchozího objednání. Motorizovaným zákazníkům umožní pohodlné a rychlé vyzvednutí objednávek přímo z vozu dvoumístný AlzaDrive, již třetí v České republice. V rámci slavnostního otevření nabídne e-shop přímo na pobočce i mimořádné slevy.

Více souvisejících

Alza pokuty e-shopy Ekonomika soudy čoi

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 49 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy