Začal summit 16+1. Čína se chce více otevírat světu a investorům, uvedl premiér Li

Sofia - V bulharské metropoli byl dnes zahájen summit 16+1. Čínský premiér Li Kche-čchiang v úvodním projevu řekl, že jeho země se chce více otevírat světu a zahraničním investorům. Na schůze představitelů 16 zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny je přítomen také české premiér Andrej Babiš.

"Rádi bychom viděli jednotnou, prosperující Evropu," uvedl předseda čínské vlády. "Když bude Evropa oslabená, je to špatná zpráva i pro Čínu," dodal. Li Kche-čchiang je také přesvědčený, že čínská ekonomika bude i nadále růst. "Budeme se více otevírat světu, otevřeme dveře většímu množství zahraničních produktů," doplnil. Domnívá se, že rozvoj Číny přispěje k rozvoji Evropy a celého světa. Peking bude podle něj i nadále pokračovat v reformách. "Rádi bychom také snížili cla na dovoz evropského zboží na čínský trh," řekl Li. 

Čínský premiér, jehož země potřebuje podporu Evropské unie v obchodních bitvách s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, již před jednáním zdůraznil, že podporuje evropskou integraci. "Některé státy říkají, že tato platforma rozděluje Evropu, to není pravda," řekl čínský premiér v pátek po jednání se svým bulharským protějškem Bojkem Borisovem. Po summitu v Sofii míří čínský premiér na návštěvu Berlína.

V ulicích bulharské metropole panovaly již od čtvrtečního večera zpřísněná bezpečnostní opatření, policisty bylo vidět na každých několika metrech. Jinak ale přítomnost čínské delegace v Sofii nebyla vůbec znát, v ulicích nebyly vidět žádné čínské vlajky. Ani místní obyvatelé toho o návštěvě příliš nevěděli, místní průvodkyně turistům vykládala, že se z bezpečnostních důvodů nemohou podívat na jeden z kostelů v centru města, protože je prý ve městě "japonský prezident". Čínská delegace údajně čítá okolo 700 lidí a premiéra mimo jiné doprovází 17 oficiálních fotografů.

Zvláštního ekonomického fóra, které summit doprovází, se účastní přes 1000 zástupců čínských firem a podnikatelů ze střední a východní Evropy, kteří budou hovořit o užší spolupráci v oblasti obchodu, technologií, infrastruktury, zemědělství a turismu. Po skončení jednání by měli státníci podepsat závěrečný dokument, který by měl konkretizovat formu a obsah spolupráce 16 zemí s Čínou na další období.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Čínský summit 17+1 bude asi na podzim, Zeman počítá s účastí

Odložený summit Číny se středo a východoevropskými zeměmi by se měl nejspíš uskutečnit na podzim. S účastí na něm počítá i prezident Miloš Zeman. ČTK to dnes řekl jeho kancléř Vratislav Mynář. Summit se měl původně konat v polovině dubna, kvůli situaci s koronavirem ve světě byl ale odložen.

Více souvisejících

Summit 16+1 Li Kche-čchiang (čínský premiér) Čína EU (Evropská unie) Bulharsko Ekonomika investice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy