Německo-francouzská krize neexistuje. Dohoda o plynu je úspěch, vzkázala Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes označila dohodu o pravidlech přepravy plynu jako společný úspěch Německa a Francie. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier ji podle agentury Reuters označil za rozumné řešení důležitého problému. Zdroje z Elysejského paláce kompromis hodnotí jako diplomatický úspěch.

"Tento den považuji za dobrý a bez německo-francouzské spolupráce by se to takto neodehrálo," řekla dnes Merkelová.

Členské státy Evropské unie (EU) krátce předtím schválily kompromis ohledně zpřísnění energetické legislativy, který navrhly Německo a Francie. Plynovod Nord Stream 2 se bude stavět dál, i když s omezujícími podmínkami. Berlín a Paříž předtím zastávaly ohledně úprav energetické směrnice odlišný názor.

Francie otáčí ve věci rusko-německého plynovodu #NordStream2 a chce na něj aplikovat #EU právo - správně, plynovod je kudlou do zad Ukrajině, Polsku, Slovensku a výsměchem evropské integraci a protiruským sankcím. https://t.co/aRZ4HjmLo9

— Martin Rozumek (@RozumekMartin) 8. února 2019

Merkelová rovněž odmítla veškeré spekulace o tom, že její vztah s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem je narušen. Takové názory se objevily poté, co šéf Elysejského paláce překvapivě zrušil společné vystoupení s kancléřkou plánované na příští týden na mnichovské bezpečnostní konferenci. "Spolupracujeme každý den na všech důležitých evropských agendách," ujistila Merkelová.

Minulý měsíc Merkelová s Macronem v Cáchách podepsali novou smlouvu o přátelství obou zemí. Společné vystoupení Macrona a Merkelové mělo být jedním z vrcholů mnichovské bezpečnostní konference, která se koná od 15. do 17. února. Macronovo odřeknutí dorazilo do Mnichova už minulý pátek, ale bylo oznámeno až ve čtvrtek.

Francie vnímá unijní kompromis o plynovodu Nord Stream 2 jako diplomatický úspěch. Dohoda umožňuje unijní kontrolu nad projektem, uvedly dnes podle agentury DPA zdroje z Elysejského paláce. Podle nich se Berlín a Paříž dohodly už ve čtvrtek. Berlín přitom byl dlouho proti takovému dohledu. "Německo-francouzská krize neexistuje," citovala DPA zdroje. Ty odmítly, že by Francie změnila svůj postoj. "Vždycky jsme poukazovali na naše námitky, aniž bychom tyto rozhovory vedli na tržišti," řekli zástupci Paříže, která se obává především příliš velké závislosti Evropy na ruském plynu.

Chystaný plynovod ruského plynárenského koncernu Gazprom, který spojí Rusko přímo s Německem po dně Baltu, je trnem v oku především Ukrajině a Polsku, neboť je plynovod obchází.

Související

Únik plynu z poškozených plynovodů Nord Stream

Ukrajinci loni bez vědomí Zelenského poškodili Nord Stream, tvrdí WP a Spiegel

Operaci, která loni vedla k poškození plynovodů Nord Stream, měl podle nejnovějších zjištění koordinovat velitel ukrajinských speciálních jednotek. Jde o dosud největší odhalení, které propojuje ukrajinské vojenské a bezpečností činitele s kontroverzní sabotáží, kterou Západ neváhal označit za nebezpečný útok na evropskou energetiku. 

Více souvisejících

plynovod Nord Stream 2 Angela Merkelová Peter Altmaier (CDU) Německo Francie Emmanuel Macron Energetika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 47 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy