Amazon rozšiřuje flotilu doručovacích aut, koupí 1800 elektrických mercedesů

Americká společnost Amazon si do své evropské flotily doručovacích vozů objednala 1800 elektrických dodávek Mercedes-Benz. Americký internetový obchod dnes také uvedl, že chce být do roku 2040 uhlíkově neutrální.

Pro Mercedes jde o největší zakázku tohoto druhu v dosavadní historii podniku, informovala agentura AP.

Objednávka sestává z 1200 větších dodávek eSprinter a 600 menších vozů eVito. Po Německu bude jezdit 800 z těchto vozů, dalších 500 zamíří do Británie. Amazon počítá s tím, že kontrakt bude naplněn do konce letošního roku.

Mercedes-Benz Vans and Amazon announce the largest order for Mercedes-Benz electric vehicles to date: More than 1,800 battery-electric eVito and eSprinter will be delivered to Amazon this year to be used across Europe.#MercedesBenz #eSprinter #Amazon pic.twitter.com/rEmn6J6Kj4

— Mercedes-Benz (@MercedesBenz) August 28, 2020

Amazon čím dál více doručuje objednávky prostřednictvím vlastních či smluvních pracovníků. V červenci si objednal 100.000 elektrických dodávek vyrobených na míru od amerického start-upu Rivian Automotive, do kterého investovala. Tyto dodávky se mají začít vyrábět příští rok a objednávka má být dokončena do roku 2030.

Mercedes-Benz patří do skupiny Daimler a dnes se přidal ke klimatickému závazku, který minulý rok inicioval Amazon. Signatáři chtějí být do roku 2040 uhlíkově neutrální. Německá automobilka už dříve uvedla, že chce taková auta vyrábět do roku 2039.

O začlenění elektrických aut do svého vozového parku se snaží i jiné doručovací společnosti. Například americká společnost United Parcel Service (UPS) si objednala 10.000 elektrických dodávek od britského výrobce Arrival.

Elektrické dodávky chystají také americké automobilky Ford a General Motors (GM). Zatímco plně elektrická verze dodávky Ford Transit bude v Severní Americe k dostání v roce 2022, GM plánuje zahájit výrobu elektrické dodávky na konci roku 2021.

Související

Více souvisejících

Amazon mercedes elektromobily Ekonomika auto

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy