Kdo je nominován na Ceny Thálie za rok 2014? Podívejte se

Praha – Nezávislá profesní odborová organizace výkonných umělců Herecká asociace, která letos slaví pětadvacet let od založení, zveřejnila nominace na Ceny Thálie 2014. Prestižní divadelní ceny budou vyhlášeny v sobotu 28. března.

Nejvíce nominací si od odborných porot za jednotlivé oblasti odneslo pražské Národní divadlo, a to díky baletu Valmont. Za tuto inscenaci padly čtyři nominace s tím, že v širších nominacích naleznete ještě dvě další. Velkou šanci na ocenění má Divadlo J. K. Tyla v Plzni, které si vysloužilo tři nominace, a to dvakrát za operní úlohu a jednou za baletní.

Z činohry je třeba jmenovat představení Hamleta v podání pražského Švandova divadla, které má dvě nominace, a jak uvedla předsedkyně činoherní poroty Jana Paterová, režisér podepsaný pod touto hrou vyniká tím, že jsou obsazení herci často oceňováni.

Ačkoli se to podle nominací za balet příliš nezdá, odborné poroty se zaměřují i na regionální divadla. Předseda odborné poroty pro operu Zbyněk Brabec vyzdvihl oblastní divadla, která mnohdy fungují v dosti svízelných podmínkách, kdy například ústecké a opavské divadlo jsou na hranicích možností své existence, ale i tak produkují velmi kvalitní inscenace, které se mohou měřit s českými centry kultury.

Odborné poroty si všímají nejen kamenných divadel, ale také představení pod širým nebem a na festivalech. Příkladem toho je širší nominace opery, kde naleznete festivalové představení. Porotce potěšilo, že se na muzikálové a operetní scéně objevili také tři původně české tituly: Adam a Eva, Sněhová královna a Antoinetta.

Nelze tvrdit, že na české a moravskoslezské divadelní scéně nejsou další kvalitní inscenace. Porotce zaujala řada inscenací, které však byly kolektivního rázu.

Nyní členové devítičlenného Kolegia pro udílení Cen Thálie shlédnou všechna představení, kde hrají nominovaní. A až odpoledne před udělováním cen budou hlasovat v tajném hlasování o tom, kdo ceny získá.

Ceny Thálie za rok 2014 budou uděleny již podvaadvacáté. V sobotu 28. března 2015 zapněte Českou televizi a výsledky se dozvíte z přímého přenosu. Letos záštitu nad Cenami Thálie převzal již podruhé za sebou předseda Senátu Milan Štěch.

Činohra

Porota, jíž předsedala Jana Paterová, nominovala tyto tři herečky:

Vilma Cibulková za roli kontroverzní Leni Riefenstahlové označované za dvorní režisérku Adolfa Hitlera ve hře Leni, kterou premiérově uvedlo v režii Viktora Polesného pražské Divadlo v Řeznické 23. října 2014. Předsedkyně Jana Paterová k výkonu Vilmy Cibulkové uvedla, že i Leni jí musí tleskat z hrobu.

Věra Hlaváčková za roli Věry v inscenaci Job Interviews, kterou zrežíroval Petr Zelenka. Inscenaci uvedli 8. května 2014 v českobudějovickém Jihočeském divadle. Věra Hlaváčková zde ztvárnila ženu, která se z vrcholu zřítí na pomyslné dno lidské i společenské.

Petra Hřebíčková, která sice vypadá jako Ofélie, ale je nominovaná za roli Gertrudy v Shakespearově Hamletovi. Tuto inscenaci uvedli v pražském Švandově divadle 7. prosince 2013. Představení zrežíroval Daniel Špinar, který jako by znal recept k hereckým úspěchům, neboť je nominován i jeden z herců, který v této inscenaci hraje.

V širší nominaci byly: Hana Tomáš Briešťanská (role Dora Idesová – inscenace Žítkovské bohyně – Městské divadlo Zlín), Tereza Groszmannová (Veronika Houlliéová – Bůh masakru – Národní divadlo Brno), Sylvie Krupanská (Štěpánka – Petrolejové Lampy – Divadlo Petra Bezruče Ostrava), Lucie Polišenská (Marta Dekasová – Noční motýl – Městské divadlo Kladno), Simona Postlerová (Libby – Poslední z Haussmanů – Divadlo na Vinohradech), Erika Stárková (Maryša – Maryša – HaDivadlo Brno), Zora Valchařová Poulová (Mary – Cesta dlouhým dnem do noci – Klicperovo divadlo Hradec Králové)

V kategorii mužů jsou nominováni:

Ondřej Brousek za roli Nicka v inscenaci Poslední z Haussmanů. U Ondřeje Brouska však porota váhala, za kterou ze tří rolí, jej nominovat, nakonec zvolila tuto, neboť se jedná o nejméně efektní roli, a je proto náročné ji ztvárnit. Inscenaci uvedli 21. února 2014 v režii Petra Kracika v Divadle na Vinohradech.

Patrik Děrgel je druhý nominovaný za roli v Hamletovi, kterého uvedlo pražské Švandovo divadlo. Patrik Děrgel patří mezi nejmladší nominované i mezi nejmladší Hamlety, které jsme v ČR mohli vidět. I tak však dle Jany Paterové dokázal oslovit všechny generace.

Michal Isteník je nominován za roli Čičikova v inscenaci Mrtvé duše, kterou uvádí Městské divadlo Brno v režii Hany Burešové. Premiéra proběhla 20. září 2014. Michal Isteník v této roli přeskakuje mezi různými polohami, ale nikdy neztrácí kontakt s diváky.

V širší nominaci se objevili: Ivan Dejmal (Gerhard Peterek – Za vodou /Dokud nás smrt .../ - Národní dovadlo moravskoslezské Ostrava), Josef Kaluža (Raul – Krajní meze – Komorní scéna Aréna Ostrava), Miloslav Maršálek (Lízal – Maryša – HaDivadlo Brno), Jan Teplý (Jago – Othello – Divadlo pod Palmovkou Praha), Dušan Urban (Vladimír – Čekání na Godota – Divadlo Petra Bezruče Ostrava), David Viktora (Paul – Večeře – Národní divadlo moravskoslezské Ostrava), Oldřich Vlach (Fána – Hodinový hoteliér – Divadlo na Vinohradech Praha)

Muzikál a opereta

Porota v čele se Zdeňkem Bartákem nominovala tyto herečky:

Hana Fialová za roli Edith Piaf v inscenaci Edith a Marlene, kterou zrežíroval Janusz Klimsza. Národní divadlo moravskoslezské Ostrava hru prvně uvedlo 19. prosince 2013. Její výkon je dechberoucí, když kombinuje herecký koncert s výjimečnou interpretací šansonů.

Zdena Herfortová za roli Oda Mae Brownová v inscenaci Duch. Zdena Herfortová patří spíše mezi činoherní herečky, o to větší bylo odzbrojující, s jakým temperamentem se zhostila své role. Hru uvedlo Městské divadlo Brno 18. října 2014 v režii Stanislava Mošy.

Michaela Nosková za roli Rádkyně Ona ve hře Sněhová královna, kterou uvedlo 20. září Divadlo Hybernia Praha v režii Lumíra Olšovského. Michaela Nosková patří mezi často obsazované muzikálové herečky. V roli představitelky zla si podmanila celé jeviště.

Do širší nominace se dostaly: Žofie Dařbujánová (Bára – Divá Bára – Divadlo J. K. Tyla Plzeň), Veronika Mertová (Středa – Addams Family – Hudební divadlo Karlín Praha), Dagmar Novotná (Fräulein Schneider – Cabaret – Východočeské divadlo Pardubice), Martina Sikorová (Sestra Mary Amnesie – Jeptišky – Východočeské divadlo Pardubice), Daniela Šinkorová (Žena 1 – Miluju tě, ale... - Divadlo Palace Praha)

V kategorii mužů jsou nominováni:

Jaromír Dulava za roli Gomez Addams v inscenaci Addams Family, kterou uvedlo 6. listopadu 2014 Hudební divadlo Karlín v režii Antonína Procházky. Jaromír Dulava porotu zaujal správnou mírou nadsázky, přesnou dikcí a vynikajícím pěveckým výkonem.

Tomáš Savka za roli Che v inscenaci Evita. Národní divadlo moravskoslezské uvedlo představení v režii Petra Gazdíka a premiéra se uskutečnila 20. března 2014. Tomáš Savka zde představuje složitou úlohu vypravěče, které se zhostil skvěle herecky i pěvecky.

David Uličník za roli Antoine Quentin Fouquier-Tinville v představení Antoinetta – královna Francie, kterou Divadlo Hybernia Praha uvedlo premiérově 9. dubna 2014 v režii Radka Balaše. David Uličník je dle poroty charismatický a přesvědčivě ze své záporné postavy manipuluje s davem.

Do širší nominace se dostali: Jaroslav Kovacs (Tassilo Endrödy – Hraběnka Marica – Severočeské divadlo Ústí nad Labem), Jan Kříž (Georg Kertész – She Loves Me – Divadlo F. X. Šaldy Liberec), Josef Kundera (Tovje – Šumař na střeše – Horácké divadlo Jihlava), Milan Němec (Dr. Frederick Frankenstein – Mladý Frankenstein – Městské divadlo Brno), Petr Šmíd (Kabaretiér – Kabaret – Divadlo DISK, DAMU Praha)

Opera

Operetní odbornou porotu vedl jako předseda Zbyněk Brabec a nominoval tyto operní pěvkyně:

Jana Foff Tetourová za roli Amneris v opeře Aida, kterou uvedli v režii Tomáše Pilaře v Divadle J. K. Tyla Plzeň premiérově 18. října 2014. Jana Foff Tetourová podala přesvědčivý portrét vášnivě zamilované, i když nemilované egyptské princezny.

Jolana Fogašová za dvojroli Ježibaba/Cizí kněžna v opeře Rusalka. Tu uvedlo 17. července 2014 Jihočeské divadlo České Budějovice – Otáčivé hlediště Český Krumlov v režii Jiřího Heřmana. Ježibaba i Cizí kněžna se staly v podání Jolany Fogašové hybatelkami celého děje.

Ivana Veberová za roli Mařenky v opeře Prodaná nevěsta, která měla v Divadle J. K. Tyla Plzeň premiéru 7. června 2014 v režii Jany Kališové. Podle poroty má pro tuto roli její mladodramatický soprán tu správnou míru průraznosti.

V širší nominaci byly: Luisa Albrechtová (Aida – Aida – Divadlo J. K. Tyla Plzeň), Lenka Cafourková (Amour/La Folie – Platée – Hudební festival Znojmo – Loucký klášter), Michaela Kapustová (Lišák Zlatohřbítek – Příhody lišky Bystroušky – Národní divadlo Praha), Věra Poláchová (Antonia – Hoffmanovy povídky – Divadlo F. X. Šaldy Liberec), Pavla Vykopalová (Margit – Pád Arkuna – Národní divadlo Praha)

Mezi muži jsou nominováni:

Aleš Briscein za roli Jaroměra v opeře Pád Arkuna, kterou uvedlo Národní divadlo Praha premiérově 9. října 2014 v režii Jiřího Heřmana. U něj porota váhala, zda jej nominovat za roli ve hře Pád Arkuna nebo roli v brněnské inscenaci Věc Makropulos či plzeňské Prodané nevěstě.

Svatopluk Sem za roli Wolfram z Eschenbachu v opeře Tannhäuser. Tuto operu uvedlo Národní divadlo Praha – Státní opera 11. ledna 2014v režii Andrejse Žagarse. I u něj porota váhala, za kterou roli jej nominovat – další vynikající výkon podal v liberecké inscenaci Eva a v brněnském představení Věc Makropulos.

Nikolaj Višňakov za roli Kalafa v opeře Turandot v režii Václava Málka. Premiéra proběhla v Moravském divadle Olomouc 16. května 2014. Nikolaj Višňakov roli dle poroty posunul postavu Kalafa dál a jeho výkon tak je mimořádným zážitkem.

Do širší nominace se dostali: Miloš Horák (Alfio – Sedlák kavalír – Jihočeské divadlo České Budějovice), Ondřej Koplík (Ferda – Cosi fan tutte /Takové jsou všechny/ - Slezské divadlo Opava), Josef Moravec (Mánek – Eva – Divadlo F. X. Šaldy Liberec), Ondřej Socha (Vašek – Prodaná nevěsta – Severočeské divadlo v Ústí nad Labem), Milan Vlček (Umělec – Pád Antikrista – Moravské divadlo Olomouc).

Balet

Odborná porota vedená Romanem Vaškem nominovala tyto tři ženy:

Marta Drastíková za roli Paní de Tourvel v inscenaci Valmont, kterou uvedlo Národní divadlo Praha 26. června 2014 v režii Libora Vaculíka a dosahuje mimořádných kvalit, neboť se tato inscenace dočkala hned čtyř nominací. Marta Drastíková dle poroty podává v inscenaci tanečně i psychologicky propracovaný výkon.

Nikola Márová za roli Nikia v inscenaci La Bayadére v režii Javier Torrese, kterou uvedlo taktéž Národní divadlo Praha. Premiéra proběhla 20. listopadu 2014. Nikola Márová podává suverénní a herecky probarvený výkon.

Tereza Podařilová za roli Markýzy de Merteuil v již zmíněné inscenaci Valmont. Tereza Podařilová provede jako hybatelka celého děje diváky příběhem tak, že jej intenzivně prožijí.

Širší nominace žen: Olga Borisova Pračikova (Sylfida – La Sylphide – Národní divadlo moravskoslezské Ostrava), Andrea Kramešová (Cecile de Volanges – Valmont – Národní divadlo Praha), Irina Laptěva (Šeříková víla – Spící krasavice – Moravské divadlo Olomouc), Miho Ogimoto (Nikia – La Bayadére – Národní divadlo Praha), Valerija Radionova (Doňa Bernarda Alba – Dům Bernardy Alby – Divadlo F. X. Šaldy Liberec)

Mezi muži byli nominováni:

Alexandre Katsapov za roli Vikomt de Valmont v inscenaci Valmont. Alexandre Katsapov vystihl Valmontovu nejednoznačnost, která jej samotného uvede do zmatení.

Richard Ševčík za roli Spartakus ve stejnojmenné inscenaci. Spartaka uvedlo Divadlo J. K. Tyla Plzeň 15. listopadu 2014 v režii Jiřího Pokorného. Dle poroty je výkon Richarda Ševčíka hlavní devizou plzeňské inscenace.

Matěj Šust za roli Rytíře Danceny v inscenaci Valmont. Touto rolí Matěj Šust potvrdil, že patří mezi výjimečné baletní talenty.

V širší nominace byli: Jiří Kodym (Vikomt – Valmont – Národní divadlo Praha), Po-Ju Li (James – La Sylphide – Národní divadlo moravskoslezské Ostrava), Francesco Scarpato (Guru – Guru /Česká baletní symfonie II/ - Národní divadlo Praha), Ondřej Vinklát (Zlatý Buddha – La Bayadére – Národní divadlo Praha), Michal Záhora (sólo v inscenaci Diptych – Nanohach Praha)

Související

Více souvisejících

ceny thálie Národní divadlo

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

Ukrajinské drony údajně zasáhly dvě ruské ropné rafinerie

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy