Ohlédnutí za 6. ročníkem festivalu Divadelní svět Brno

Brno - Letošní šestý ročník mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno 2015 proběhl ve znamení mnoha radikálních změn. Jeho organizace se poprvé (a již natrvalo) ujalo Národní divadlo Brno. Termín konání byl posunutý na říjen a dramaturgie se ve svém výběru zaměřila především na progresivní kusy současného zahraničního i českého divadla.

Během pěti divadlem nabitých dnů (17.–21. 10.) se na deseti brněnských scénách představilo třicet pět představení (některá dokonce hned ve dvou reprízách). Festivalu se zúčastnilo dvacet osm souborů, z toho dvanáct zahraničních (Velká Británie, Německo, Rakousko, Francie, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko) a šestnáct českých.

Festival byl slavnostně zahájen vystoupením Bavorského státního baletu II, s nímž přijel osobně i jedna ze současných nejvýznamnějších baletních osobností Ivan Liška. Mezi divácky nejúspěšnější kusy patřily produkce pro rodiny s dětmi. Všechna víkendová dětská představení byla beznadějně vyprodaná. Velký zájem byl rovněž o představení Činoheráku Ústí, Švandova divadla, Slováckého divadla nebo Laterny magiky. Ještě před začátkem festivalu byla vyprodaná i obě mnoha cenami ověnčená představení Slovenského národného divadla, Láskavé bohyne a Mojmír II.

Vzhledem k tomu, že v letošním roce byla všechna zahraniční činoherní představení opatřena českými titulky, vzrost zájem i o ně. Diváci si tak mohli vychutnat např. svéráznou maďarskou úpravu Shakespearova Julia Caesara, nebo vizuálně poutavý Višňový sad Theater Bremen. Neopakovatelným diváckým zážitkem bylo i polské nastudování slavné tragédie Macbeth, které se odehrálo pod otevřenou noční oblohou na Brněnském výstavišti.

V rámci off programu se divákům představily např. kapely Fireballs a Circus problem, dále nezávislá divadla D'EPOG, Impra (mj. držitel studentské Thálie) a Malé divadlo kjógenu.

Národní divadlo Brno uspořádalo v rámci Divadelního světa ve spolupráci s Divadelním ústavem a programem Kreativní Evropa odbornou konferenci z cyklu Střed zájmu: Divadelní lektor, zaměřenou tentokrát na práci s brněnským divákem. Zájem o tuto konferenci byl velký jak ze strany odborné veřejnosti, tak i studentů.

Během pouhých pěti dnů navštívilo festival 7 207 platících diváků, celková návštěvnost dosáhla přibližně 70%.

Šestý ročník mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno dosáhl toho, co si v počátku předsevzal – proměnil Brno na pět dní v divadelní centrum a umožnil divákům zhlédnout množství kvalitních inscenací z celé Evropy.

Festival se uskutečnil za finanční podpory statutárního města Brna, Jihomoravského kraje, ministerstva kultury ČR, Česko-německého fondu budoucnosti a generálního sponzora, firmy VARS. Záštitu nad festivalem převzal primátor města Brna Petr Vokřál a ministr kultury Daniel Herman.

Dobrou zprávou je, že po úspěšném restartu Národní divadlo Brno ani trošku nepřibrzdilo. Diváci se pomalu mohou začít těšit na další ročník, který tentokrát proběhne v jarním termínu, a to 27.–31. května 2016. Již nyní probíhají jednání o hostujících inscenacích jak z České republiky, tak i ze zahraničí. Publikum tak bude mít možnost během jedné sezóny navštívit hned dva ročníky mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno!

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Festival Divadelní svět Brno

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy