RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Příběh o půvabné Salome, nevlastní dceři krále Heroda, a její lásce k prorokovi Jochanaanovi, inspirovaný Matoušovým evangeliem, vyvolal při premiéře v roce 1905 v Drážďanech pořádný skandál. Ještě nikdy předtím se v důstojné Semperoper neobjevil tak dráždivý titul. Ale kasu to naplnilo. A hodně se o Salome psalo. Také o tom, že autor libreta Oscar Wilde je zvrhlý homosexuál, kterého libertinské názory rozdělovali nejenom jeho rodný Dublin (narozen v roce 1854), ale celou viktoriánskou Anglii a také Evropu. Nicméně, Salome se stala titulem, který obletěl divadelní svět. Na autora opery, Richarda Strausse, tento biblický příběh silně zapůsobil a šťastně sáhnul po tomto dramatickém námětu, který mu dal prostor pro bohatou operu, plnou výrazných postav i neméně dramatické hudby, která se následně stala nedílnou součástí repertoáru všech významných operních domů. 

V Brně byla  premiéra Salome uvedena 17. června 2023 počtvrté v režii Davida Radoka, který se tak vrátil spolu se svým týmem – šéfdirigentem Marko Ivanovićem, kostýmní výtvarnicí Zuzanou Ježkovou a nově Draganem Stojčevskim jako scénografem a Andreou Miltnerovou jako choreografkou k již páté režii pro operní soubor Národního divadla v Brně. Vskutku šťastná sestava pro náročné operní dílo. A ve výsledku to bylo znát. 

Výrazné postavy opery ztvárnili v premiéře pečlivě vybraní hosté: Herodes - Jaroslav Březina (Národní divadlo Praha) , Herodias - Eva Urbanová (která je doma na všech významných světových operních scénách) , Salome - Linda Ballová - (slovenská sopranistka známá také ve světě) Jochanaan - Birger Radde (německý barytonista, již také obsazován na mnoha operních scénách Evropy), Vít Nosek– sólista ND Brno jako Narraboht, odvedl také očekávaný umělecký výkon.

Současné uvedení Salome má svůj zvláštní smysl, který v bulletinu k opeře popsal režisér David Radok a rád jej zde zacituji:

„ Dnes je nahota, krev, useknutá hlava, incest a tak dále v každé druhé hře. V roce 1905 to tak určitě nebylo, a proto musíme najít adekvátní překlad toho, co působilo v roce 1905 jako šok. Šok z lidského jednání, z toho, kam až člověk může klesnout. Přijít pro dnešního diváka, který má v oblasti umění přístup ke všemu, s něčím, co na něj zapůsobí stejně silně. Myslím si, že tu jde o prolomení veškerých tabu. Když Salome svádí Jana Křtitele, není to kvůli tomu, že cítí nějakou erotickou touhu. Ona chce prostě prolomit tabu, jako kdyby chtěla svést papeže. Chce svést to, co je nedotknutelné, co je pro normálního člověka úplně mimo jakoukoliv představu.“ 

Divák rád přijme tuto koncepci výkladu režiséra. Herci jsou vedeni střídmě, bez zbytečného patosu (který tak nějak vždy k této hře patřil) a o to silněji vyznívá tragičnost jednání protagonistů. To vše ve straussovském rytmu valčíku a hned zase v dramatické a vypjaté hudbě, dělá z tohoto díla mimořádný emocionální zážitek. 

Orchestr pod vedením Marka Ivanoviče podal bezchybný výkon v citlivé spolupráci se sólisty, takže celkový dojem z opery byl i po poslechové stránce výborný. Zajímavě byla řešena i scéna Dragana Stojčevski – (narozen v bývalé Jugoslávii, absolvent scénografie DAMU) - kde se v zadním plánu odehrává za jakýmsi oknem hostina, v kontrapunktu s dramatem, které se odehrává v popředí. 

Režisér David Radok má zkušenosti s výkladem kontrapunktů na scéně a je důstojným pokračovatelem svého slavného otce Alfréda Radoka.Je moudré, že mu v ND Brno dali příležitost inscenovat Salome.

Summa summarum: Salome je v Brně bezchybně realizovaná opera. 

Související

Hodinový hoteliér

RECENZE: Hodinový hoteliér. Nový titul v brněnském divadle Reduta

9. června se v oblíbeném malém divadle, které je jednou za scén Národního divadla Brno objevila v premiéře hra Pavla Landovského. Stejně jako autor, i hra měla svou dobrodružnou historii. Pavel Landovský (1936-2014) herec a dramatik, disident, emigrant a navrátilec, signatář Charty 77, se nějak nikdy nevešel do našich společenských škatulek. Často vyvedl něco nečekaného, co zase vyvedlo z klidu soudruhy, kteří řídili kulturu.  Po podpisu Charty 77 byl opakovaně vyslýchán StB a v rámci akce Asanace vyhnán do emigrace do Rakouska (1978). Zde se naučil bez předchozích zkušeností německy, stal hercem prestižního vídeňského Burgtheatru.  Od roku 1989 hrál opět doma. 

Více souvisejících

Národní divadlo Brno recenze

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy