RECENZE: Hodinový hoteliér. Nový titul v brněnském divadle Reduta

9. června se v oblíbeném malém divadle, které je jednou za scén Národního divadla Brno objevila v premiéře hra Pavla Landovského. Stejně jako autor, i hra měla svou dobrodružnou historii. Pavel Landovský (1936-2014) herec a dramatik, disident, emigrant a navrátilec, signatář Charty 77, se nějak nikdy nevešel do našich společenských škatulek. Často vyvedl něco nečekaného, co zase vyvedlo z klidu soudruhy, kteří řídili kulturu.  Po podpisu Charty 77 byl opakovaně vyslýchán StB a v rámci akce Asanace vyhnán do emigrace do Rakouska (1978). Zde se naučil bez předchozích zkušeností německy, stal hercem prestižního vídeňského Burgtheatru.  Od roku 1989 hrál opět doma. 

Vezl jsem ho od rakouských hranic v zimě 1989 do Bratislavy, rovnou na bouřlivý mítink na náměstí, před budovou československé televize, která právě v ten den začala konečně vysílat alespoň pár zpravodajských záběrů ze dnů, které se snad omylem začali nazývat na Slovensku Něžná a v Čechách Sametová revoluce. Ono totiž ještě nejméně týden hrozilo, že na náměstí soudruzi pošlou lidovou milici, veřejnou bezpečnost a tanky. Naštěstí byli tak zaskočení nečekanými událostmi, že se na nic nezmohli. Na bratislavském mítinku promluvili před pár dny ještě vězný filozof Miro Kusý, herec Milan Kňažko, Milka Vášáryová a další osobnosti, já jsem rovnou z otevřených hranic s Rakouskem přivezl nedobrovolného emigranta, Pavla Landovského. Všichni na bratislavském náměstí ho oslavovali, zvonili klíčky a on, jak bylo pro nej typické, ten dav zaskočil. Prý ještě zdaleka není co oslavovat. Cesta k demokracii bude trnitá a nikdy se vše nepovede. Prý neřádi tady byli, jsou a budou. Ty klíčky na náměstí najednou na chvíli ztichly. 

Landovského jsem znal z období mých studií dramaturgie na DAMU v Praze. Několikrát jsme seděli, my mladí študáci s Pavlem v bufetu divadla Na zábradlí. Landovský tam rád chodíval, když nehrál v Činoheráku a dal nám číst svůj text a s velikou nevolí, ale vydržel to, poslouchal naše drzé poznámky k jeho dramatickému textu. Myslím, že nás v ničem neposlechl, ale poslouchal. Landovský se nezdál. Hrál často primitivy (no co jinýho hrát s mým ksichtem – říkal) a při tom byl sečtělý, chápavý a hledající. Měli jsme ho, my studenti divadelnictví, moc rádi. 

Teď se v brněnské Redutě hraje ten jeho Hodinový hoteliér. Hra nemá správnou dramatickou stavbu: expozice – kolize – krize – peripetie – katastrofa. Na to Lanďák, jak jsme mu říkali, kašlal. On byl herec a jeho hra je exhibicí hereckých příležitostí. A má srce. Pod expresí a křikem tlučou v té hře křehká srdíčka zranitelných a zraňujících lidí.

V režii Štěpána Pácla, na scéně, kterou ohraničují tři stěny ušmudlaného pokoje navrhnuté Lindou Holubovou si překážejí čtyři aktéři. Důchodce Fána (Bedřich Výtisk), hlídač Hanzl (Vladimír Krátký) a milenci Ríša se Zuzi (Petr Bláha a Eliška Zbranková), kteří občas využijí ten pokojík pro své milostné hrátky. Staří a mladí, střet tužeb a zájmů dávají hodně hereckých příležitostí protagonistům a ti své role využívají a užívají si je. Hrát Landovského se totiž ani jinak nedá. Živel jako on by nenapsal vlažnou komedii. Režisér Pácl to přesně vycítil. Jako by viděl hrát Ladovského. Ale možné to není. Pácl je ročník 1982. Když Lanďák hrál své živočišné role před emigrací do Rakouska, nebyl ještě pan režisér na světě. 

Zdařilá hra si nezadá s hrami I. P. Čechova. Je pravdivá, dobře odpozorována z běžného života a zápletky se v ní nenásilně vyvíjejí. A tak je také inscenována. Bez zbytečného patosu, civilně, srozumitelně, také bez nějakých rafinovaných režijních špílců. Je napsána Landovským tak přesně a pro herce hratelně, že ji není potřebné nějak aktualizovat, modernizovat, upravovat. Prostě Lanďák se v ní nezapře. A to je dobře. 

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno recenze

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy