Divadlo pod Palmovkou zesměšňuje současnou žurnalistiku

RECENZE – „Henri de Blowiz? Kdo? Henri Opper de Blowitz? Toho neznám.“ Tak si o významném českém novináři popovídáte s těmi, kdo neviděli hru Divadla pod Palmovkou. Premiéru zde měla hra HENRI DE BLOWITZ od Braňo Holička a kol.

V Divadle pod Palmovkou se rozhodli představit příběh jednoho z nejvýznamnějších českých novinářů, který sehrál velkou roli na poli mezinárodních vztahů v období koncertu velmocí, konkrétní ve druhé polovině 19. století. Henri de Blowitz byl dopisovatelem londýnských Timesů z důležitých setkání, na nichž se rozhodovalo o dění v Evropě. Jeho jméno však bylo zapomenuto. I proto lze hru, jejímž autorem je Braňo Holiček a kol., jen uvítat. A mezinárodní význam rodáka z Plzeňska může našince jen velmi příjemně potěšit.

Seznámení dnešní doby s Henri de Blowitzem je hlavní myšlenkou hry. Novinařina dopisovatele Timesů je srovnávána se současnou žurnalistikou. A co si budeme povídat – rozdíl je to ne zrovna milý. Zatímco novinařina v 19. století byla stavěna na kvalitě, dnes se média snaží zaujmout publikum zejména zezábavňováním zpráv, které chrlí jednu za druhou, z nichž minimum lze považovat skutečně za přínos.

Základní linií hry je dění v televizním studiu, kde se nějakým nedopatření objevil i neodbytný rodák z Blovic domáhající se busty. Jeho osudy zde představují ostatní herci, kteří se ve scénkách tu představují v roli Henriho rodiny, tu zase jako významní státníci, s nimiž jako novinář jednal. U všech herců je znát, že je samotné jednotlivé scénky zcela pohltily, neb se na nich mohli pořádně vyřádit. Z těchto okamžiků pak sálá velká dávka energie.

Jediné, co bych inscenaci vytkla, je malá gradace v hlavní linii hry. Od samého začátku je přání Henri de Blowitze kvitováno zoufalstvím. Myslím, že by hře prospělo, pokud by se reakce postupně zesilovala. Ovšem, co je precizně vymyšleno, to je závěrečná pointa.

Braňo Holiček a kol: HENRI DE BLOWITZRežie: Braňo HoličekVýprava: Nikola TempírDramaturgie: Julek Neumann, Ladislav Stýblo

Hrají: Zuzana Slavíková, Tomáš Dianiška, Lenka Langová, Martin Hruška, Radek Valenta, Tereza Dočkalová, Ondřej Volejník

Světová premiéra proběhla v Divadle pod Palmovkou v pátek 20. listopadu 2015. Nejbližší reprízy na programu: 27. listopadu a 14. a 29. prosince.

Související

Více souvisejících

Divadlo pod Palmovkou

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy