Nominace na Cenu Thálie jsou zveřejněny. Kdo má letos šanci?

Praha - Prestižní ocenění Ceny Thálie udělované Hereckou asociací již zná nominované umělecké a inscenace za loňský rok. Letos mají šanci umělci z Národního divadla, Národního divadla moravskoslezského nebo Městského divadla Brno.

Ceny Thálie, udělované za mimořádné umělecké výkony již znají své nominace za loňský rok. O laureátech rozhoduje Kolegium pro udílení Cen Thálie, jmenované prezidiem Herecké asociace.

V nominacích na ženský herecký výkon v kategorii činohra najdeme Terezu Dočkalovou za roli Nory ve stejnojmenné inscenaci Divadla pod Palmovkou, dále Veroniku Khek Kubařovou za roli Katjy v Interview Dejvického divadla a Eva Salzmannová za monodrama Jasno lepo podstín zhyna, které uvádí MeetFactory Praha.

Za mužský herecký výkon v činohře byl nominován Daniel Bambas za roli Edwarda Kynastona v inscenaci Krás(k)a na scéně Městského divadla Mladá Boleslav, Martin Finger za Waltera Fabera v inscenaci Homo Faber, kterou má na repertoáru Činoherní studio Ústí nad Labem, a Robert Finta za roli Joeyho Sturdy v inscenaci Teď mě zabij Národního divadla moravskoslezského Ostrava.

V kategorii Balet, pantomima nebo jiný tanečně dramatický žánr ma na Cenu Thálii šanci tanečnice Fanny Barrouquére za sólovou roli v Amazonách Lenky Vagnerové. Dále Nikola Márová za Matku v části Svěcení jara inscenace Timeless Národního divadla Praha. Třetí z nominantek je Barbora Šulcová, kterou porota vybrala za sólovou roli části O Balcao de Amor inscenace All That Jazz, Rock, Blues, kterou uvádí Národní divadlo moravskoslezské.

Z mužských interpretů se v této kategorii uchází o cenu tanečník Burkan Serkan Cebeci za roli D´Artagnana ve Třech mušketýrech Národního divadla moravskoslezského. Dále Rory Ferguson za roli Pavla Maliny v Petrolejových lampách - Obrazy z Jilemnice Divadla F. X. Šaldy Liberec a Ondřej Vinklát za roli Vyvoleného ve zmíněném Svěcení jara z Národního divadla.

Na ženský herecký výkon v kategorii Opera byla nominovaná pěvkyně Markéta Cukrová za roli Poutníka v inscenaci Láska na dálku Národního divadla Brno, Maida Hundeling za Desdemonu v opeře Otello v Národním divadle moravskoslezském Ostrava a Kateřina Kněžíková za Adinu v Nápoji lásky opět Národního divadla Brno.

Za mužský výkon v opeře byl nominovaný Svatopluk Sem za roli Giorgia Germonta v La traviatě Jihočeského divadla České Budějovice, Andrij Škurhan za roli Dunoise v Panně Orleánské v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Třetím pěvcem je Titusz Tóbisz, kterého porota vybrala za roli Lacy Klemeně z Jej pastorkyni ze stejného divadla.

Poslední kategorií je muzikál. Zde zabodovala Lucie Bílá s rolí Sestry Mary Clarence v Sestře v akci, kterou můžete vidět v Hudebním divadle Karlín. Další nominantkou je Natálie Grossová, která zazářila v roli Sáry v Plese upírů v Goja Music Hall Praha. Třetí je Katarína Hasprová za roli Paní Danversové v muzikálu Rebecca v Národním divadle moravskoslezském.

Za mužský výkon v muzikálu nebo operetě byl nominován Peter Pecha za roli Rockyho ve stejnojmenné inscenaci Dark style agency s. r. o., dále Pavel Režný za Tonyho v muzikálu West Side Story Divadla J. K. Tyla v Plzni a Daniel Rymeš za titulní roli muzikálu Chaplin v Městském divadle Brno.

O držitelech letoších cen se dozvíme na předávání, které proběhne 24. března v Národním divadle.

Související

Více souvisejících

ceny thálie kultura Divadla Divadlo pod Palmovkou Veronika Kubařová Dejvické divadlo Městské divadlo Mladá Boleslav Činoherní divadlo (Ústí nad Labem) Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Národní divadlo Divadlo F. X. Šaldy Liberec Markéta Cukrová (operní zpěvačka) Národní divadlo Brno Kateřina Kněžíková (operní zpěvačka) Jihočeské divadlo Lucie Bílá Hudební divadlo Karlín muzikál Rocky Divadlo J. K. Tyla (Plzeň) Městské divadlo Brno (MdB)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy