Vojtěch Dyk jako Pan Theodor Mundstock ve Studiu hrdinů

Praha - Studio Hrdinů uvede jako poslední premiéru sezóny variaci na román Ladislava Fukse Pan Theodor Mundstock. Dramatizace se svérázně chopil básník, pedagog a divadelní režisér Miloš Horanský.

Spolu s Horanským ním tvoří divadelní tým známá jména jako jsou Michal Pěchouček, Gabriela Míčová či Ivan Acher, ale i tváře nové – herec Vojtěch Dyk nebo kostýmní výtvarnice Tereza Hrzánová.

Umělecký šéf Studia Hrdinů a dramaturg inscenace Jan Horák o spolupráci s Milošem Horanským říká:  „Pan Horanský je především básníkem, jeho autorská variace na Fuksova Mundstocka je proto poezií, která v inscenaci vládne nejen jazyku, ale svébytně se přenáší i do scénografie Michala Pěchoučka. Zároveň je to ten pravý autor, který dokáže rehabilitovat tragédii jako žánr."

Miloš Horanský se s Ladislavem Fuksem osobně znal a svou inscenaci nazývá jako „hru o hovorech i zápasech s Bohem a s láskou nebo ,trénink', jak vést dialog se smrtí a měnit svou identitu". Jeho Theo Mundstock, s Vojtěchem Dykem v hlavní roli, není zlomený člověk, je vřelý, pevný a citlivý, tak, jak to jen v době holocaustu šlo.

Gabriela Míčová a Dana Poláková se zhostí hned několika postav Fuksova románu. Mezi role Gabriely Míčové patří například bájná a provokativní Theova láska Žesli. Dana Poláková se představí například jako rodina Sternových, ale i jako vidoucí a laskavý rabín.

Premiéra inscenace Pan Theodor Mundstock proběhne 25. května od 20 hodin ve Studiu Hrdinů ve Veletržním paláci v Praze.

Související

Agáta Kryštůfková a Jiří Svoboda v inscenaci Náměsíčníci (imitace a tušení) (foto: Petr Chodura)

Studio Hrdinů pořádá minipřehlídku inscenací brněnského HaDivadla

Praha - V dubnu přiveze brněnské HaDivadlo do Studia Hrdinů tři tituly aktuálního repertoáru. Eyolf, Náměsíčníci (imitace a tušení) a Strýček Váňa jsou představení, která spojuje osoba režiséra Ivana Buraje, uměleckého šéfa této scény. Minipřehlídka bude doplněna o besedu s Ivanem Burajem a dvě reprízy koprodukční inscenace Studia Hrdinů a HaDivadla Macocha.

Více souvisejících

Studio Hrdinů Vojtěch Dyk

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy