Léto v Ostravě ve znamení Williama Shakespeara. Soutěžte o vstupenky na slavnosti

Ostrava - Projekt Shakespeare Ostrava 2016 na začátku prázdnin vstoupí do druhé poloviny. Představí se devátý ročník Letních shakespearovských slavností Ostrava, projekt se navíc rozroste o řadu výstav a výtvarných projektů.

Divadelní festival Letní shakespearovské slavnosti se v Ostravě koná od roku 2008. Premiéra Hamleta v režii Janky Ryšánek Schmiedtové bude již pátou inscenací, která v Ostravě v rámci festivalu vzniká. „Připravovat velkou inscenaci je vždy velmi náročné, ale my jsme rádi, že můžeme našim hercům dát příležitost si zahrát v tomto prestižním projektu. Moc mě těší, že zájem nejen ostravských diváků o naše produkce každý rok roste," říká ředitel festivalu Petr Sýkora. Festival navštíví nová komedie z Prahy Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete v režii Jany Kališové a kromě obou premiér uvede festival také čtyři další tituly.

Vstupenky na představení je možné zakoupit v síti Ticketportal nebo je mohou diváci vyhrát ve velké letní soutěži. „Úkolem je přebásnit, přepsat, vyfotit, namalovat, zazpívat, zahrát a natočit nebo zkrátka jakkoli jinak autorsky ztvárnit sonet číslo 24 a poslat nám své dílo na e-mail william@shakespeare2016.cz do 20. července 2016. Vybereme tři nejlepší tvůrce a každého z nich odměníme dvěma vstupenkami na některé z představení Letních shakespearovských slavností Ostrava," sděluje koordinátorka projektu Zuzana Vinklárková.

Sonet č. 24:Jak mistr rytec moje oko vrylodo mého srdce obrysy Tvé krásy.V mé hrudi je jak v rámu pověsilo,teď s perspektivou umně pohrává si.Tvá krása se pak do mých očí skryje,a jen když Ty své do mých upíráš,stane se z mého srdce galerie,v níž za sklem očí visí Tvoje tvář.Vidíš, jak oči očím pomáhají.Ty moje přeci kreslily Tvou krásu,Tvé okna jsou, co nahlédnout pak dajído mého srdce slunečnímu jasu.Ač svedou mnohé, jednu vadu mají.Kreslí, co vidí, cit však nepoznají.(W. Shakespeare, překlad M. Hilský)

Shakespearovy sonety a citáty se začínají šířit do ulic Ostravy, ať už v podání Bílého divadla, nebo díky instalacím Ivana Kuly. Ten od 1. července sestaví v centru města interaktivní objekty představující osobu a dílo W. Shakespeara. Plechová konstrukce bude tvořena základní krychlí s otvorem, před který bude předsazena silueta postavy slavného dramatika. Uvnitř ve dvou třetinách výšky bude zakotvena kruhová tabule o průměru něco málo větším než šířka objektu a její část by měla vyčnívat na boku, aby bylo možno s kruhem otáčet: „Smyslem instalace tohoto zařízení uvnitř objektu je umístění Shakespearových citátů na obvodu kruhu, které by měly být viděny a čteny přes výřez v místě, kde se na přední straně evokující obličej dramatika nachází jeho levé oko," komentuje jeden ze svých objektů s názvem Williamovo oko Ivan Kula.

Kvýstavní části projektu se připojí také Ostravské muzeum, které představí výstavu prezentující velmi vzácné rukopisy Shakespearových renesančních současníků. Výstava s názvem Seznamte se: William Shakespeare představí Shakespeara jako umělce v kontextu alžbětinského divadla i atmosféry alžbětinské doby. Vernisáž výstavy proběhne 12. července 2016 v 17 hodin v prostorách Ostravského muzea.

Související

Více souvisejících

Letní shakespearovské slavnosti William Shakespeare

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy