První režií Jana Mikuláška v Národním divadle bude slavný horor z krematoria

Praha – Jeden z nejvýznamnějších českých románu 60. let minulého století se poprvé dostává na repertoár Národního divadla. Spalovač mrtvol Ladislava Fukse ožije na jevišti Stavovského divadla v původní adaptaci režiséra Jana Mikuláška a dramaturgyně Marty Ljubkové.

Pro stále známějšího Jana Mikuláška je Spalovač mrtvol vůbec prvním režijním vstupem do Národního divadla. Román je pro něj aktuální předlohou. „Spalovač mrtvol je svrchovaně živá literatura. Mluví o kariérismu, bezpáteřnosti, manipulaci, sebestřednosti, o ničivé síle ideologií, o hrozivé lidské prázdnotě, která se maskuje hezkými slovy," říká režisér.

Novela Ladislava Fukse je dobře známá také díky filmu Juraje Herze. Ten však zpracoval pouze jednu část knihy. Novela vypráví o někdejších vojákovi Karlu Kopfrkinglovi z první světové války, který nyní pracuje v krematoriu a je vzorným manželem a otcem. Kromě hororového příběhu ze spalovny lidí, je však Fuksovo dílo také groteskním obrazem rozkladu lidské osobnosti.

Autor uvádí v různých situacích na scénu panoptikální soubor figurek, aby zpochybnil naše konvenční vidění světa a aby ukázal, jak může dopadnou člověk bez názoru, když z něj zájem o vlastní pohodlí a bezpečí udělá aktivní nástroj záhuby. Ve své době byla kniha varovným obrazem světa před druhou světovou válkou, dnes může fungovat jako varování obecnějšího rázu.

Díky premiéře Spalovače mrtvol diváci zažijí hned několik poprvé. Jak již bylo řečeno, jedná se o vůbec první uvedení tohoto díla v Národním divadle. Kromě první režie Jana Mikuláška je to také jeho první adaptace na této scéně, stejně jako se jedná o první hostování herečky Kláry Sedláčkové-Oltové v činohře ND.

Mezi nejslavnější díla Ladislava Fukse patří bezpochyby Pan Theodor Mundstock z roku 1963 a právě Spalovač mrtvol (1967). Kniha byla vzápětí zfilmována a Karl Kopfrkingl dostal tvář Rudolfa Hrušínského. Ladislav Fuks dokázal čtenáře uhranout strhujícím popisem vyloučení, ponížení a hrůz, které zažívali Židé na našem území od třicátých let. Křesťan Fuks dokázal vylíčit zkázu, v níž člověk postupně ztrácí svoje práva, až ztratí holý život. Nositelem nacistické zloby je v jeho příběhu nenápadný maloměšťák a vlastně „hodný" člověk – vzorný manžel a milující otec rodiny, který se postupně mění ve vraždící monstrum.

„Ladislav Fuks je pozoruhodná a kontroverzní postava české literatury. Vím, že mnoho lidí ho odsoudilo pro jeho servilní postoj vůči komunistickému režimu, ale i přesto je mi zvláštním způsobem blízký. Mám rád podivíny, lidi, co se straní společnosti, ale přesto usilují, aby byli společností uznáni. Jako autor mě přitahuje svou umanutou precizností, smyslem pro grotesknost. Používá prostý jazyk, ale skládá z něj složité a tajemné světy, podobně jako Kafka," říká o autorovi Mikulášek.

V hlavní roli Karla Kopfrkingla se představí Martin Pechlát, jeho ženu Lakmé ztvární Pavla Beretová a do rolí jejich dětí byli obsazeni Lucie Polišenská a Radúz Mácha. V dalších rolích uvidíme Vladimíra Javorského nebo hostující Kláru Sedláčkovou-Oltovou.

Premiéra Spalovače mrtvol se koná 15. prosince ve Stavovském divadle.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Stavovské divadlo Martin Pechlát (herec)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy