Sedm herců v prádelně. Divadlo Reduta uvádí adaptaci Kmenů

Brno – Hudebník a výtvarník Vladimir 518 publikoval v roce 2011 knihu Kmeny, která mapuje subkultury. Kniha se stala inspirací nové inscenace v Národním divadle Brno. V režii Braňa Holička se herci ocitnou v prádelně a na jevišti Divadla Reduta se svěří se svými kmenovými zkušenostmi.

„V našem současném světě je téměř nemožné někam nepatřit.“ Publikace Kmeny Vladimira 518 a publicisty Karla Veselého mapuje sociální skupiny, které spojuje stejný zájem, styl oblékání u názory. Pro takové skupiny se vžil pojem subkultura neboli kmen.

Publikace Kmeny vznikla jako součást městských projektů BU2R a představovala pražské komunity. Najdeme v ní texty a více než tři sta fotografií subkultur hip hopu, hardcore, gotiky, neohippies a mnoho dalších. Fotograf Tomáš Souček příslušníky kmenů zachytil v jejich pravém prostředí.  

Na motivy knihy vznikla v Divadle Reduta stejnojmenná inscenace v režii Braňa Holička, který zde před dvěma lety uvedl vynikající inscenaci Černá labuť. Proč se režisér rozhodl zpracovat zrovna Kmeny? „Byla to především výzva. Spousta lidí reaguje (i teď, v průběhu zkoušení) velmi překvapeně, když se dozví, že jsme se rozhodli divadelně zpracovat Kmeny. Tedy v první řadě to byl hec – jak dostat tenhle fenomén na jeviště,” vysvětlil Holiček v tiskové zprávě.

Režisér si pro novou inscenaci vybral téměř stejné herecké obsazení, s jakým pracoval i na Černé labuti. Herci jsou tedy už zvyklí na Holičkovu formu práce, tedy autorskou tvorbu založenou na improvizaci. Při zkoušení režisér vycházel z konkrétních osobních příběhů herců.

„Především jsme se bavili. A to doslova. Hodně jsme si povídali o tom, jakým způsobem se nás kmeny a subkultury v našem životě dotkly, či dotýkaly, nebo doteď dotýkají. Snažili jsme se najít unikátní výpověď sedmi lidí. Jejich vztah ke kmenu a vztah kmene k nim,“ přibližuje tvorbu inscenace Holiček.

V inscenaci Kmeny účinkují Annette Nesvadbová, Magdaléna Tkačíková, Roman Blumaier, Štěpán Kaminský, Jakub Šafránek, Martin Veselý a hostující herečka Milada Vyhnálková.

Česká premiéra se koná ve čtvrtek 9. února v Divadle Reduta. V návaznosti na inscenaci pak bude od 11. května 2017 probíhat oficiální výstava Kmeny 90 v Moravské galerii v Brně.

Související

Divadlo Reduta - hra Mars

RECENZE: Mars si odbyl premiéru v divadle Reduta v Brně

Divadelní hra německého současného dramatika Mayenburga Mars je žánrově všechno možné, jenom ne klasickou dramatickou tvorbou. Pohybuje se někde mezi absurdním divadlem, sci-fi příběhem, černou komedií, nebo ukázkou reality show. A nemá daleko k Orwelovu románu 1984. Ať si divák tuto hru přiřadí k jakémukoliv žánru, jedno je jisté. Odchází z divadelního sálu s pocitem, že je ten příběh vlastně o nás všech.
Mirandolína (NdB)

RECENZE: Mirandolína v Brně ukázala, jak se bránit Mee Too

RECENZE - Ten titulek prosím neberte až tak vážně. Současné šílenství kolem obtěžování žen se dostalo (nejenom v americké) společnosti tak daleko, že se muž musí bát pomoci ženě do kabátu, nebo ji dát přednost ve dveřích. V Goldoniho komedii je to vtipně zpřevrácené. Mirandolína dává elegantně „na frak“ svým roztouženým nápadníkům a je to opravdu komické. Divadlo REDUTA Národního divadla v Brně má tak v repertoáru titul, který diváky potěší.

Více souvisejících

Divadlo Reduta Rapper Vladimir 518 Braňo Holiček

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy