Ceny Thálie za loňský rok zamířily do Ostravy, Brna i Olomouce

Praha/Brno – V sobotu byly v pražském Národním divadle předány Ceny Thálie za loňský rok. Ceny se každoročně udělují za mimořádné umělecké výkony v uplynulém roce ve čtyřech oborech – činohra, opera, balet a muzikál či opereta.

V sobotu 25. března byly v pražském Národním divadle uděleny Ceny Thálie za uplynulý rok 2016. Ceny se každoročně udělují za mimořádné umělecké výkony v oborech činohra, opera, balet, pantomima či jiný tanečně dramatický žánr a muzikál, opereta či jiný hudebně dramatický žánr. O oceněných interpretech rozhoduje Kolegium pro udílení Cen Thálie, jmenované prezidiem herecké asociace. Prezidium pak vybírá také oceněné za celoživotní mistrovství a Cenu Thálie pro mladého činoherce do 33 let.

Letos se v Národním divadle udělilo patnáct Cen Thálie. Předávání v Národním divadle uváděli herci Taťjana Medvecká a Jan Cina. Tradičně byl večer vysílán přímým přenosem v České televizi.

Cenu Thálie pro mladého činoherce (do 33 let) letos obdržela osmadvacetiletá herečka Veronika Lazorčáková. Absolventka brněnské JAMU byla v roce 2012 nominovaná na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku na základě role Sáši v Čechovově Ivanovovi v Národním divadle moravskoslezském. Do roku 2014 je členkou pražského Divadla v Dlouhé, kde ji můžeme vídat například jako Oblomovovu osudovou lásku Olgu v režii Hany Burešové. Hostuje také v Národním divadle, kde ztvárnila Irinu v Čechovových Třech sestrách v režii Daniela Špinara.

Držitelem Ceny kolegia se stal režisér, dramatik, herec, výtvarník a zakladatel legendárního Studia Ypsilon, Jan Schmid. Umělec, který letos oslavil osmdesátiny, se uplatňuje také jako spisovatel a profesor na pražské DAMU.  Schmid vytvořil desítky inscenací ve Studiu Ypsilon, kde byl uměleckým šéfem a od roku 1990 ředitelem, tvořil ale i na jiných scénách včetně Národního divadla. Uplatnil se i v televizi a rozhlase a ilustroval mnoho knih.

Cena Thálie za celoživotní baletní mistrovství byla udělena bývalé sólistce Národního divadla Marcele Martiníkové, v oboru opery cenu získala pěvkyně Marcela Machotková. Cenu za celoživotní činoherní mistrovství obdržela herečka Alena Vránová, která ztvárnila mnoho rolí v divadle, nejvíce se však proslavila jako princezna Krasomila v legendární filmové pohádce Pyšná princezna z roku 1952. V oboru opereta-muzikál prezidium ocenilo herečku a zpěvačku Pavlu Břínkovou, známou především z Hudebního divadla Karlín. V neposlední řadě, cenu za loutkářské mistrovství si převzalo umělecké duo Věra Říčařová a František Vítek.

Konečně se dostáváme k cenám za mimořádné jevištní výkony v uplynulém roce. V kategorii činohra byla oceněna herečka Národního divadla Brno Hana Tomáš Briešťanská za roli Štěpky v inscenaci Petrolejové lampy. Briešťanská porazila například Ivu Janžurovou, která byla nominovaná za roli Sarah Bernhardtová v inscenaci Božská Sarah v Divadle Kalich. Nejlepší mužský výkon předvedl podle poroty herec Milan Kňažko v roli Jona v inscenaci Shylock, kterou uvádí pražské Divadlo Na Jezerce.

V roli Káti v opeře Káťa Kabanová zazářila členka souboru Národního divadla Brno, Pavla Vykopalová. Druhým oceněným v kategorii opera je Thomas Weinhappel za roli Hamleta ve stejnojmenné opeře v nastudování Národního divadla moravskoslezského Ostrava.

V kategorii balet, pantomima a jiné tanečně-dramatické žánry byl oceněn mim Radim Vizváry za sólo v inscenaci Sólo, kterou umělec i sám režíroval ve Švandově divadle. Druhou laureátkou se stala primabalerína Moravského divadla Olomouc Yui Kyotani za roli Kitri v olomoucké inscenaci Don Quijote.

„Jsem moc šťastný a přeji Yui toto ocenění z celého srdce. Zaslouží si jej nejen za to, s jakou bravurou zvládla technicky náročnou roli Kitri, ale i za všechny její předchozí krásné role v Moravském divadle. Je to báječná umělkyně,“ uvedl umělecký šéf baletního souboru Moravského divadla Robert Balogh v tiskové zprávě.

Poslední, ale neméně důležitou kategorií je opereta muzikál a ostatní hudebně-dramatické žánry. Vítězkou této kategorii se stala Lenka Pavlovič za ztvárnění Hortensie v operetě Ples v opeře, kterou nastudovala režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová v Národním divadle moravskoslezském Ostrava. Herečka porazila nominovanou Hanu Holišovou a Ivanu Korolovou. Mužským laureátem se stal Josef Vojtek za dvojroli Mefista a Fausta v muzikálu Mefisto v Divadle Hybernia Praha.

Související

Yui Kyotani v baletu Don Quijote (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc se raduje z vyšší návštěvnosti a tržeb

Olomouc – Divadelní sezóna právě skončila a nastal čas na prázdninovou rekapitulaci. Moravské divadlo Olomouc uvedlo dvanáct nových inscenací, z nichž většina se záhy zařadila mezi divácké hity. Olomoucké divadlo překročilo stotisícovou hranici návštěvnosti a může se radovat i z nárůstu tržeb a Ceny Thálie.

Více souvisejících

Yui Kyotani (primabalerína) Lenka Pavlovič Thomas Weinhappel ceny thálie Národní divadlo Divadlo v Dlouhé Divadlo Studio Ypsilon Alena Vránová Národní divadlo Brno Iva Janžurová Divadlo Kalich Milan Kňažko (herec, politik) Divadlo Na Jezerce Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Švandovo divadlo na Smíchově Moravské divadlo Olomouc (MDO) Josef Vojtek (zpěvák) muzikál Mefisto divadlo Hybernia

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy