Národní divadlo moravskoslezské v ohlasech prestižního německého časopisu

Ostrava – Opera Národního divadla moravskoslezského se těší zájmu nejen české kritiky, ale i zahraničních recenzentů. Prestižní německý časopis Opernwelt pravidelně mapuje český repertoár i nová díla – v posledním čísle ocenil především uvádění neobvyklých českých oper.

Opera Národního divadla moravskoslezského se může pyšnit zájmu nejen českých recenzentů, ale také zahraniční kritiky. Prestižní německý časopis Opernwelt pravidelně mapuje repertoár a nová díla, která NDM uvádí. V posledním čísle magazínu recenzent Gerhard Persché ocenil uvádění českých oper, které nebývají obvyklým repertoárem divadel.

„Sám Jiří Nekvasil, od roku 2010 ředitel Národního divadla moravskoslezského, od samého počátku vyhrazoval českému opernímu repertoáru speciální prostor. Repertoár daleko přesahuje (to stále poněkud blahosklonně znějící) úsloví ‚pro užší okruh posluchačů‘. Nekvasil vynesl na světlo desítky děl, která byla až dodnes mimo území České republiky neznámá; mimo jiné Janáčkovu Šárku, Ariadnu, dále pak Mirandolinu nebo Tři přání od Bohuslava Martinů a Dvořákovu Armidu,“ napsal Persché.

Fibichova Bouře se do Ostravy vrátila po bezmála sedmdesáti letech a na česká jeviště téměř po padesáti. V sezóně 2016/2017 bylo Národní divadlo moravskoslezské jediné divadlo na světě, které mělo tuto operu na repertoáru.

„Jiří Nekvasil kouzlil se svým skrovným rozpočtem ve výši necelých 10 000 euro, ale díky bohaté fantazii podobně jako Prospero (který je v ostravské interpretaci představen jako dvojník Leonarda da Vinci) ovládne ostrov Bouře i blaženě milujících. Kvalitní dirigent Adam Sedlický pečuje o blaho zpěváků, jako by zastupoval samotného Fibicha,“ pokračuje Gerhard Persché.

Oceňovaný je i projekt Smetanovský operní cyklus. Národní divadlo moravskoslezské si v roce 20124 připomene dvě stě let od narození Bedřicha Smetany a připomene si i sté výročí Roku české hudby. V rámci cyklu přivedlo NDM na jeviště Divadla Antonína Dvořáka již poslední dokončenou Smetanovu operu Čertova stěna (2014) a prvotinu Braniboři v Čechách (2016), nyní následovalo Tajemství (2017).

„Dirigent Robert Kružík se energicky pouští do díla a režisér Tomáš Studený vše zinscenoval barvitě a trochu šibalsky. Srdce přitom člověku zaplesá, i kdyby zpěváci předvedli jen průměrný výkon (vynikající baryton Martina Bárty jako Kaliny),“ vyjádřil se Persché.

V centru pozornosti ale také zůstává festival soudobé hudby NODO – Dny nové opery Ostrava a díla, která jsou v NDM uváděna v dramaturgické linii „Operní hity 20. století“: „Zaměření na domácí opery (k čemuž patří také premiéry nových děl českých skladatelů při NODO – Dnech nové opery Ostrava) není pro Nekvasila výhradní. Mnohem více patří k nejvýznamnějším událostem této sezóny jeho inscenace Brittenova Zneuctění Lukrécie, které bylo v Praze poprvé uvedeno v roce 1983, kdežto zde poprvé v angličtině,“ dodává Gerhard Persché.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Jiří Nekvasil (ředitel NDM) kultura Divadla Ostrava

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 35 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy