Národní divadlo zakončilo 134. sezónu. Příští sezónu zahájí s novými šéfy souborů

Praha – Národní divadlo odehrálo v sezóně 2016/2017 přes tisíc představení a na repertoáru mělo více než sto titulů. Podle ředitele Buriana byla 134. divadelní sezóna úspěšná.

Národní divadlo úspěšně zakončilo svoji 134. sezónu, za kterou soubory odehrály celkem 1024 vlastních představení a na repertoáru bylo 108 vlastních titulů. Souhrnná hrubá tržba za vlastní představení v celé sezoně byla 254 636 134 korun.

Do Národního divadlo v uplynulé sezóně vyrazilo celkem 507 174 diváků a průměrná návštěvnost se v porovnání s loňskou sezónu o něco málo zvedla – letos činila 77,2 procent oproti loňským 76,0 procentům. „Naše divadelní mise je úspěšná. Diváci nás za ni odměňují stále vzrůstajícím zájmem o naše inscenace,“ shrnuje ředitel Národního divadla Jan Burian v tiskové zprávě.

Do nové sezóny vstoupí naše největší scéna s novým generálním partnerem. Komerční banku vystřídá společnost Reiffeisenbank. „Příchod nového generálního partnera do Národního divadla je pochvalou za naše umělecké výsledky i ocenění vzrůstajícího počtu diváků. Je také nadějí pro lepší podporu rozvoje českého divadla. Neseme společnou odpovědnost za morální a kulturní podobu naší společnosti,“ komentuje Burian.

„Je nám ctí, že můžeme podpořit jeden ze symbolů národní identity. Jsme hrdí, že naše jméno spojujeme s takto prestižní a reprezentativní kulturní institucí. Velmi se těšíme na budoucí spolupráci a budeme se maximálně snažit přispět k dalšímu rozvoji všech scén a uměleckých souborů Národního divadla,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank, Igor Vida.

„Děkujeme Komerční bance, že doprovázela Národní divadlo na jeho cestě dlouhých patnáct let. I díky její podpoře se podařilo zrealizovat mnoho úspěšných projektů a inscenací,“ dodává ředitel Burian. Reiffeisenbank se stane generálním partnerem Národního divadlo na další tří divadelní sezóny s možností prodloužení spolupráce i na další období.

Nová sezóna se ponese také ve znamení personálních změn na vedoucích postech. Umělecký šéf baletu Petr Zuska v Národním divadle končí a vedení souboru předá Filipu Barankiewiczovi. Jana Dvořáková vystřídá na vedoucí pozici činoherního souboru Michala Dočekala a do zaslouženého důchodu odchází umělecký šéf Laterny magiky Zdeněk Prokeš. „Děkujeme za všechnu vykonanou práci a přejeme všem pánům mnoho pracovních úspěchů v nových projektech,“ loučí se se jmenovanými ředitel Burian.

Na uvolněné místo uměleckého šéfa Laterny magiky proběhlo otevřené výběrové řízení. Nikdo z uchazečů však nezískal více než jeden hlas. Z dvanácti kandidátů nikdo nepředstavil koncept, který by nabízel dostatečně zajímavou cestu rozvoje. „Ukazuje se, že budoucnost Laterny magiky je spjata s plánovanou rekonstrukcí Nové scény, neboť jak se ukazuje, bez zásadního technologického pokroku budeme za evropskými standardy stále zaostávat,“ konstatuje ředitel Burian.

Organizovat běžný provoz a práci souboru bude tedy nadále jeho stávající vedoucí Pavel Knolle. Běžnou ekonomickou a personální agendu povede Jana Dvořáková. Všechna plánovaná představení Laterny magiky i avizovaná premiéra v roce 2018 se uskuteční podle původního časového harmonogramu. Národní divadlo také vypsalo otevřenou výzvu na projekty inscenací k šedesátému výročí Laterny – z přihlášených projektů porota vybrala tři, které se budou během letních prázdnin konzultovat.

„Požádáme o dopracování projektů, aby vznikl předpoklad více reflektovat novou inscenací vývoj Laterny magiky za posledních šedesát let,“ prozrazuje ředitel Burian. „Laterna magika zůstane prostorem pro zajímavé a experimentální projekty jak externí, tak vznikající ve spolupráci ostatních uměleckých souborů Národního divadla. Nová inscenace i práce souboru jsou tedy zajištěny.“

Nová sezóna bude zahájena 1. září 2017 v 16 hodin na náměstí Václava Havla. Slavnostního zahájení se zúčastní umělci Národního divadla a na programu bude pohádka pro děti, opékání buřtů, občerstvení pro dospělé, výtvarné i baletní dílny a v neposlední řadě módní přehlídka nejlepších kostýmů z inscenací ND.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Jan Burian Petr Zuska (choreograf) Michal Dočekal (režisér) Laterna magika kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy