Druhý ročník setkání divadel střední Evropy proběhne již v říjnu

Praha – Jak se daří demokracii v postkomunistických zemích a jaké je současné postavení zemí Visegrádu v rámci Evropské unie? Odpovědi na tyto otázky se pokusí najít druhý ročník setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest. Festival Divadla pod Palmovkou proběhne již v druhé polovině října.

Druhý ročník setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest, který organizuje Divadlo pod Palmovkou, letos hostí dvě inscenace z Polska, dvě ze Slovenska a jednu z Maďarska. Program bude hledat odpovědi na otázky týkající se demokracie v postkomunistických zemích a současného postavení zemí Visegrádu v rámci Evropské unie.

„Těší nás, s jakým zájmem se setkal první ročník našeho festivalu. Palm Off Fest za něj získal prestižní ocenění EFFE (Europe for Festivals / Festivals for Europe), což je pro nás důkazem, že podobně koncipovaná přehlídka nabízí významnou kvalitu nejen v českém, ale i v mezinárodním měřítku,“ říká ředitel festivalu a Divadla pod Palmovkou Michal Lang v tiskové zprávě.

Festival zahájí domácí inscenace Nora v režii Jana Nebeského a bude pokračovat provokativní inscenací Prokletí chorvatského režiséra Olivera Frljiće z varšavského Teatru Powszechného.

„Frljićovo Prokletí vyvolalo v Polsku živou diskusi, která bohužel skončila několikadenním obléháním zmíněného divadla skupinami neofašistů a náboženských fundamentalistů. Přitom tato inscenace není žádnou lacinou provokací. To mohou tvrdit pouze ti z protestujících, kteří inscenaci neviděli. Frljić své dílo komponuje spíše jako promyšlený divadelní esej, v němž řeší otázku moci a jejího zneužívání – a to bez ohledu na to, zda tak činí katolická církev nebo samotné, často rádoby politické divadlo,“ vysvětluje Lang.

Další v programu je inscenace Anna Franková Nového divadla z Nitry v režii Šimona Spišáka, dále Nejsme barbaři! z budapešťského Katona József Színház, Tenkrát v Bratislavě Slovenského komorního divadla z Martina a Divadelník z lodžského Teatru Stefana Jaracza v režii Agnieszky Olsten.

Z českých souborů se představí ten domácí s inscenací Jak sbalit ženu 2.0, dále přijede brněnské Divadlo Husa na provázku s inscenací Dynastie v režii Michala Dočekala.

Palm Off Fest opět nabízí také bohatý doprovodný program. „I letos budou po jednotlivých inscenacích následovat diskuse s tvůrci. Hlavní linii doprovodného programu tvoří přehlídka nejlepších dokumentárních filmů ze zemí střední Evropy. Přehlídku pro festival připravil náš partner Institut dokumentárního filmu se svým projektem KineDok. KineDok si klade za cíl rozšiřovat a pečovat o komunitu diváků dokumentárního filmu a dostávat autorský dokument do povědomí širší veřejnosti formou projekcí na netradičních místech. Během festivalu se projekce budou konat v prostorách Synagogy na Palmovce a ukončí je nedělní odpolední workshop bollywoodského tance pro rodiny s dětmi,“ informuje dramaturg festivalu Jan Jiřík.

Druhý ročník festivalu Palm Off Fest se uskuteční od 20. do 31. října 2017 na scénách pražského Divadla pod Palmovkou. Vstupenky jsou k dispozici na goout.cz a na pokladně Divadla pod Palmovkou.

Program festivalu:

20. 10. 19.00   Nora, rež. Jan Nebeský, Divadlo pod Palmovkou

21. 10. pásmo dokumentárních filmů ze střední Evropy, Synagoga na Palmovce             17.00   Rozkaz je rozkaz + Oni, rež. Viktor Oszkár Nagy, András Petrik, Krisztina Meggyes, Maďarsko, 2015             19.00   FC Roma, rež. Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar, Česká republika, 2016, po projekci diskuse s tvůrci

22. 10. pásmo dokumentárních filmů ze střední Evropy, Synagoga na Palmovce             14.00   Královna ticha, rež. Agnieszka Zwiefka, Polsko, 2014             15.30   workshop bollywoodského tance pro rodiny s dětmi

22. 10. 19.00   Prokletí, rež. Oliver Frljić, Teatr Powszechny, Varšava

24. 10. 19.00   Dynastie, rež. Michal Dočekal, Divadlo Husa na provázku, Brno

25. 10. 19.30   Jak sbalit ženu 2.0, rež. F. X. Kalba, Divadlo pod Palmovkou

26. 10. 19.00   Anna Franková, rež. Šimon Spišák, Nové divadlo, Nitra

28. 10. 19.00   Nejsme barbaři!, rež. Vilmos Vajdai, Katona József Színház, Budapešť

29. 10. 19.00   Tenkrát v Bratislavě, rež. Patrik Lančarič, Slovenské komorní divadlo, Martin

31. 10. 19.00   Divadelník, rež. Agnieszka Olsten, Teatr Stefana Jaracza, Lodž

Související

Více souvisejících

Divadlo pod Palmovkou Divadlo Husa na provázku Michal Dočekal (režisér) festival Palm Off Fest kultura Divadla

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy