Janáčkova opera zahájí sezónu světovou premiérou napsanou na tělo

Brno – Janáčkova opera Národního divadla Brno pokračuje i v této sezóně s uváděním soudobých oper. Po českých premiérách oper Powder Her Face Thomase Adése a Láska na dálku finské skladatelky Kaaji Saariaho nyní uvede operu psanou přímo na objednávku brněnského souboru. Autorem je skladatel Michal Nejtek a režie se ujal Jiří Adámek.

Janáčkova opera Národního divadla Brno pokračuje s uváděním soudobých oper. Po české premiéře opery Powder Her Face Thomase Adése v sezóně 2015/2016 a české premiéře Lásky na dálku Kaaji Saariaho v minulé sezóně nyní uvede novinku psanou přímo na objednávku souboru. Vedení oslovilo dvojici renomovaných umělců mladé generace – skladatele Michala Nejtka a režiséra Jiřího Adámka, kteří mají na kontě řadu úspěšných autorských projektů.

Zbrusu nová opera Pravidla slušného chování v moderní společnosti vychází ze stejnojmenného monodramatu francouzského spisovatele, herce a režiséra Jean-Luca Lagarce (1957-1995). Hra je založená na populárním kodexu etikety sepsaném baronkou Staffe v roce 1892 a tvoří soubor pravidel slušného chování, který mapuje život člověka od narození až po smrt.

Hra je psaná jako monodrama, v operním pojetí však nabízí možnosti rozčlenění mezi více postav.  V opeře tak jednu herečku, která úsměvná a někdy až absurdní pravidla vypráví v jednom květnatém monologu, nahradí kvartet pěvců, představujících odvěké strážce morálky a slušného chování.

„Zásadní in­spiraci jsou filmy Louise Buñuela jako Nenápadný půvab buržoazie a Přízrak svobody. Ty nejsou neseny příběhem, ale absurditou, jež se vznáší nad životy postav. Za tím účelem Buñuel svobodně řetězí epi­zody a o celkovou strukturu se nijak moc nestará. Chtěli jsme postu­povat podobným způsobem, tedy rezignovat na jasné, slovy sdělitelné poselství. Místo toho okouzlit nejprve sebe, a pak snad i diváky, jed­notlivými momenty, vystihujícími cosi z naší lidské existence,“ říká režisér inscenace Jiří Adámek v tiskové zprávě.

Česká republika se poprvé s dílem Jean-Luca Lagarce seznámila až v roce 2008, kdy byla v Divadle na zábradlí uvedena hra Nous, les héros (My, hrdinové). I Pravidla slušného chování v moderní společnosti se dočka­la několika českých činoherních inscenací v překladu Kateři­ny Neveu.

V inscenaci se představí Marta Reichelová, Daniela Straková-Šedrlová, Jitka Klečanská, Josef Škarka a Petr Vančura.

Premiéra opery Pravidla slušného chování v moderní společnosti se koná 15. září 2017 v divadle Reduta v Brně.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Divadlo Reduta kultura Divadla premiéry

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy