Festival autorského divadla a současného umění Norma se letos zaměří na přesahy k hudbě

Praha/Ostrava - Třetí ročník festivalu Norma se letos vrací do prostoru Dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic, kde se během jediného dne zaměří na přesahy k hudbě a nejdůsledněji k dílu skladatele Franze Schuberta.

Program letošního ročníku festivalu autorského divadla a současného umění Norma bude tentokrát zhuštěný do jediného dne, a to 3. listopadu. V prostoru Dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic se program třetího ročníku přehlídky zaměří na přesahy k hudbě a nejdůsledněji k dílu skladatele Franze Schuberta. Festival pořádá galerie současného umění PLATO Ostrava a pražské divadlo Studio Hrdinů.

Vrcholem nabitého programu bude performance polského souboru Teatr Dramatyczny ve Walbrzychu pro dvanáct účinkujících a smyčcový kvartet. Romantická kompozice v loňském roce zvítězila v Krakově na prestižní přehldce současného polského divadla The Divine Comedy. Linie variací na dílo Franze Schuberta se také objeví v představení Síla zvyku brněnského HaDivadla a v multimediální performance Erlkönig digital skladatelky Natálie Plevákové.

„Bude to maraton divadelně-hudebních vjemů, který přinese ojedinělý a intenzivní zážitek,“ říká dramaturg Normy a umělecký ředitel Studia Hrdinů Jan Horák v tiskové zprávě.

Kromě tří zmíněných představení program nabídne i performanci Pitch choreografa a tanečníka Jana Bárty, který festival zahájí. Autorkou další performance Vitální dialog je Vladimíra Večeřová, která ji vytvořila přímo na míru Normy. Stejnou výzvu v rámci této dramaturgické linky letos přijala i N. Pleváková. Třetí výraznou ženskou osobností festivalu je Tereza Hradilková se svým tanečním sólem Švihla – vítěznou performancí České taneční platformy 2017.

Norma se soustředí na autorské divadelní projekty, které vypovídají o trendech a tématech evropských tvůrců napříč generacemi i žánry. Festival je syntézou divadla a výtvarného umění jak v divadelních inscenacích, tak v performancích. Toto spojení je oboustranně přínosné: konceptuální umělci překračují hranice výtvarného umění přirozeně a divadlo je pro ně výzvou; divadelníci se mohou naopak jejich přesahy inspirovat.

Vstupenky na jednodenní festival jsou již v prodeji přes GoOut. Vstupenky na jednotlivá představení budou k prodeji na místě - v kavárně Maryčka.

Související

Agáta Kryštůfková a Jiří Svoboda v inscenaci Náměsíčníci (imitace a tušení) (foto: Petr Chodura)

Studio Hrdinů pořádá minipřehlídku inscenací brněnského HaDivadla

Praha - V dubnu přiveze brněnské HaDivadlo do Studia Hrdinů tři tituly aktuálního repertoáru. Eyolf, Náměsíčníci (imitace a tušení) a Strýček Váňa jsou představení, která spojuje osoba režiséra Ivana Buraje, uměleckého šéfa této scény. Minipřehlídka bude doplněna o besedu s Ivanem Burajem a dvě reprízy koprodukční inscenace Studia Hrdinů a HaDivadla Macocha.

Více souvisejících

Studio Hrdinů festivaly kultura Divadla Hudba

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 43 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy