Festival ostravských divadel vstupuje do nové etapy. Začíná již dnes

Ostrava - Festival OST-RA-VAR se letos koná již po jednadvacáté. Opět nabídne přehlídku inscenací ostravských divadel, rozborové semináře i projekty v rámci off programu.

21. ročník festivalu OST-RA-VAR začíná již dnes a potrvá až do neděle. Během těchto dní nabídne průřez tvorbou ostravských divadel za poslední rok - tedy třináct činoherních inscenací, které doprovodí tři rozborové semináře a tři projekty v rámci off programu.

Festival je určen výhradně profesionálním divadelním teoretikům i praktikům, stejně jako studentům vysokých divadelních škol (praktických i teoretických oborů). Na základě výjimečného spojení profesionálů a studentů při společné reflexi zhlédnutých inscenací pak během festivalu vzniká jedinečný prostor, v němž dochází ke sdílení podnětných myšlenek o divadle a k rozvíjení úvah nad ním.

„Jsme rádi, že počet divadel, která se do prezentace ostravské divadelní tvorby v rámci OST-RA-VARu zapojují, stále vzrůstá. Vedle Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Aréna a Staré arény se letos poprvé festivalu zúčastní také Divadlo Mír. Stejně jako v loňském roce bude pro návštěvníky festivalu vedle hlavního programu připraven také off program,“ říká dramaturg Adam Gold v tiskové zprávě.

Letošní ročník přináší několik změn. „Rozborové semináře budou oproti předešlým rokům rozděleny do 3 dnů (pátek – neděle). Rozsah jednoho semináře bude 120 minut. Příspěvků k inscenacím se místo dvojic profesionál-student nově zhostí čtyři kritikové nejmladší generace (někteří stále studenti spolupracujících škol, ostatní jimi byli donedávna). Cílem této změny je dát při tvorbě reflexí prostor menšímu, zato ucelenějšímu okruhu hodnotitelů. Všichni ostatní diskusechtiví účastníci samozřejmě dostanou slovo v rámci diskuse pléna pod vedením zkušené moderátorky seminářů doc. Taťány Lazorčákové,“ vysvětluje dramaturgyně Sylvie Rubenová.

To ale nebude jediná změna, která festivalové publikum letos čeká: „Další změnou je počet představení, který jsme se rozhodli zredukovat na maximálně čtyři představení hlavního programu denně, s ohledem na zkušenosti z minulých ročníků, kdy byl větší počet představení příliš náročný na diváckou pozornost a organizační zajištění. Rovněž se snažíme jako alternativu k představením v prostorech s menší kapacitou (zkušebna DAD, alternativní scéna DLO) nabídnout paralelní program pro ty, kteří se do malého sálu nedostanou. Věříme, že tyto změny povedou ke zkvalitnění diváckého zážitku z festivalu a celkově k jeho komfortnějšímu průběhu,“ dodává Rubenová.

V hlavním programu se představí například inscenace Sissi (útěky Alžběty Rakouské) nebo Obyčejný život Národního divadla moravskoslezského, Obraz nebo Smíření Komorní scény Aréna, Vánoce u Ivanovových nebo Prezydent krokadýlů Staré arény, PS... Odepiš! nebo Velký sešit Divadla Petra Bezruče a další.

Festival OST-RA-VAR se koná od 29. listopadu do 3. prosince v Ostravě.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Ostrava kultura festivaly Divadla Divadlo Petra Bezruče Komorní scéna Aréna Ostrava

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy