Rozverná francouzská komedie se vrací na repertoár Národního divadla moravskoslezského

Ostrava - Činohra Národního divadla moravskoslezského uvedla francouzskou komedii Šťastni ve třech. Titul se na ostravské jeviště vrací po šedesáti letech a slibuje skvělé herecké obsazení.

Šťastni ve třech je název rozverné komedie jednoho z nejslavnějších francouzských dramatiků devatenáctého století. Eugéne Labiche napsal do své hry spoustu nečekaných situací a překvapení. Činohra Národního divadla moravskoslezského komedii uvedla v režii Janusze Klimszy.

Inscenace slibuje skvělé herecké obsazení, v němž se představili Vladimír Polák, Lada Bělašková, Robert Finta, Petr Houska a další. Labicheův poutavý vaudeville se odehrává v přitažlivém prostředí měšťanského salónu. 

„Ocitáme se v době druhého francouzského císařství v domě bohatého pařížského měšťana, který se po smrti své ženy teprve nedávno oženil s novou manželkou. Pro zpestření dlouhých chvil volného času si do domu přivádí mladého přítele Ernesta, milého, důvtipného a oddaného mladého muže, který se ovšem pro soužití manželů brzy ukáže nebezpečnějším, než se na první pohled zdá… V tom také spočívá ústřední zápletka hry,“ prozrazuje dramaturg inscenace Adam Gold v tiskové zprávě.

Setkáváme se i s celou řadou dalších postav; s komornou, která jako by tušila něco, co mělo zůstat utajeno, se dvěma poněkud nejapnými alsaskými sluhy s podivnými způsoby a konečně s nonšalantním strýcem Jobelinem a jeho okouzlující neteří Albertinou. Těchto osm postav utváří základní půdorys inscenace, která je sledem komických situací, v nichž jednotlivé postavy na základě neočekávaných a často až absurdních okolností musejí ukázat svůj důvtip a šarm.

„Inscenace nevypráví komplikovaný příběh ani neřeší závažné téma. Komedie Šťastni ve třech poskytuje především potěšení z opravdu koncentrované esence divadelní komiky a brilantně vypointovaných situací. Především pak chce představit jedinečný esprit postav, které si hravě a s dechberoucí pohotovostí dokážou poradit s jakoukoli nečekanou komplikací. Divák tak může nahlédnout do světa, který je tomu našemu sice časově vzdálen, o to více okouzlující však může být,“ dodává Gold.

Premiéra se uskutečnila 25. ledna 2018 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) kultura Divadla Ostrava Divadlo Antonína Dvořáka

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

OSN zjistila, kolik jídla lidé vyhodí do koše. Mluví o "globální tragédii"

V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši, oznámila OSN ve středeční zprávě o plýtvání potravinami. Tuto situaci označila za globální tragédii.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy