Národní divadlo Brno uvede operu pro ty nejmenší diváky

Brno - Další premiéra Janáčkovy opery bude patřit těm nejmenším divákům. Národní divadlo Brno uvede pohádkovou operu Kocour v botách o kocourovi, který se vydá za dobrodružstvím do Francie.

Janáčkova opera Národního divadla Brno se právě připravuje na svoji další premiéru, kterou bude pohádková opera Kocour v botách. Česká opera Jiřího Temla vypráví o kocourovi, který bydlí v činžáku na pražském Žižkově a k malé radosti paní domovnice vůbec nemá rád chytání myší. Místo toho se raději učí francouzsky.

Domovnici však dojde trplivost a kocoura vyhodí na ulici. Co teď? Na Žižko­vě ho nic dobrého nečeká, tak proč nevyrazit hledat štěstí jinde – třeba do Francie. A nepůjde sám, s ním se za dobrodružstvím vypraví i kamarád Frantík, kte­rého zase nebaví se učit, jak se šijí boty. Jedny má ale přece hotové, a ty dostane kocour, nemůže přece jít takovou dálku bos. A teď už vzhůru za dobrodruž­stvím i s dětmi, protože ty jsou v této opeře hlavními účinkujícími.

Kocour v botách je nejen určen dětem, je to také inscenace, která dala příležitost mladým zpěvákům a inscenátorům. Po sezoně 2015/16, kdy s naším souborem spolupracovali režiséři, absolventi brněnské JAMU T. Pilař, T. Studený a L. Keprtová, se opět dostanou ke slovu tvůrci, nedávní absolventi JAMU - režisér Marek Mokoš a výtvarník David Janošek.

Spolu s nimi budou v inscenaci účinkovat po boku našich sólistů i čerství absolventi či ještě posluchači JAMU - ať je to Zdislava Bočková (Princezna) či Tadeáš Hoza (Vypravěč). Sborové party v Kocourovi v botách jsou určeny pro dětský sbor a po úspěšném účinkování v Pikové dámě se k Janáčkově opeře opět připojil Dětský sbor Brno pod vedením sbormistryně Valérie Maťašové, která je i autorkou hudebního nastudování celé opery.

Významný český skladatel Jiří Teml (1935) je všestrannou hudební osobností. Jako skladatel má na svém kontě řadu skladeb procházející napříč žánry, od velkých symfonických děl, přes komorní opusy, sbory, melodramy až po skladby pro sólové nástroje. Důležitou kapitolou jeho umělecké tvorby jsou skladby určené dětem, ať již dětskému sboru nebo opery pro děti. V současnosti má na svém kontě tři – Císařovy nové šaty (2006), Kocour v botách (2008) a Čert a Káči (2012).

Děti se v Kocourovi v botách skutečně vyřádí, protože dětský sbor se během hodinové pohádky promění v myši, dvořany francouzského krále, netopýry i pomocníky obra kouzelníka. Děti na jevišti jsou jedinečnou spojnicí s dětmi v hledišti, a Kocour v botách je tak ideální pro první nahlédnu­tí do kouzelného světa opery.

A kouzel tu děti čeká opravdu hodně a i trochu poučení, protože jak režisér Marek Mokoš říká v tiskové zprávě: "Po­hádka Kocour v botách krásně ilustruje, jak se dokáže během jediné­ho okamžiku změnit život, když si myslíš, že jsi v neřešitelné situaci, a najednou ti osud pošle do cesty někoho nebo něco, kdo ti pomůže splnit tvůj sen. Náš kocour použije svůj talent, aby pomohl kamará­dovi ke štěstí, a i když se může zdát, že z toho kocour nic nemá, on je plný radosti, že svou malou troškou přispěl, aby byl svět hezčí. Je to pohádka o tom, jak je dobře studovat, aby si člověk dokázal moudře poradit, a jak je důležité předvídat a rozmnožovat své dary – talenty a nenechávat si je jen sám pro sebe."

"V dětském pokoji se dějí kouzla, které prožívá většinou každý z nás. Naše fantazie je hlavně v dětství plná příběhů, pohádko­vých bytostí, velkých barevných hraček, které ožívají a přenášejí nás do našeho světa imaginace a pohádek. Takový dětský pokoj je i v naší opeře, jsme v pokoji vypravěče, který večer otevírá knížky, aby si na dobrou noc přečetl pohádku. Až jednou, když je velká bouř­ka a blesk udeří do domu, vypadne elektrický proud. Sám netuší, že když zapálí svíčku, která ozáří jeho pokoj, zůstane v němém úžasu nad tím, kde se ocitnul. Náhle stojí v nádherném barokním divadélku, v takovém, jaké si sám vyrobil a rád si s ním hrával. Všechny jeho loutkové postavy ožijí a vezou ho s sebou do světa kocoura v botách. Zažívá s nimi celý příběh a přeje si, aby to nikdy neskončilo! Do chví­le, než se obnoví elektrický proud a on se vrátí ze své fantazie do skutečnosti. Zůstává mu zážitek, na který nezapomene," dodává režisér.

Premiéra opery Kocour v botách se koná 23. března 2018 v divadle Reduta v Brně.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno kultura Divadla Roman Hoza (operní zpěvák) Divadlo Reduta

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy