Národní divadlo přišlo o ředitele. Proč byl náhle odvolán?

Praha - Ministerstvo kultury v pátek odvolalo z funkce ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. Mediafaxu to potvrdil mluvčí divadla Tomáš Staněk s tím, že rezort svůj krok nezdůvodnil.

"Odvolací dokument byl doručený bez udání důvodu úředníky Ministerstva kultury ČR. V tuto chvíli není jasné, kdo bude řízením Národního divadla pověřen," sdělil Staněk."Ano, odvolala jsem pana ředitele Národního divadla," potvrdila v pátek Mediafaxu ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) s tím, že jedním z důvodů byly výsledky analýzy jejího rezortu."Rozhodla jsem se k tomu po tom celém dlouhém procesu. Jedním z hlavních důvodů bylo, že v tom procesu transformačním jsme začali stagnovat a sami herci, umělci i odborná veřejnost volali, abychom dali věci více do pohybu. Už dříve jsme avizovali, že na konci srpna dokončíme naši analýzu a oznámíme další kroky. Takže i po vyjádření umělců jsem se rozhodla, že to zdržovat nebudu," odpověděla Hanáková na dotaz, co ministerstvo k takovému kroku vedlo.Rozhodnutí má podle jejích vlastních slov vést ke stabilizaci a uklidnění situace v Národním divadle.Vedení divadla odeslalo ministryni kultury v pátek ráno dopis, kde vyzývá rezort, aby připravil nové výběrové řízení."Vyzýváme Vás, vážená paní ministryně, abyste neprodleně iniciovala proces výběru nového ředitele Národního divadla, který bude mít předpoklady navázat na úspěšnou éru svých předchůdců a vést tuto organizaci zodpovědně a úspěšně. Je nezbytné vystříhat se jakýchkoli nestandardních a nekoncepčních kroků v procesu výběru nového ředitele. Důsledky takových kroků by byly bezpochyby destruktivní nejen pro Národní divadlo, ale potažmo pro celou českou kulturu. Nestandardní postup by nejen zpochybnil kredibilitu budoucího ředitele, ale zároveň by ohrozil i stávající provoz divadla, hrací plán a smlouvy se současnými sponzory," stojí v dopise.Osobnost nového šéfa divadla musí podle stávajícího vedení zvládnout provoz instituce jako manažer, ale zároveň musí mít odborné znalosti a přehled v problematice současného divadla. "V neposlední řadě je ředitel tváří Národního divadla, reprezentantem a strážcem jeho hodnot a tradic," napsali šéfové divadla ministryni.Ondřej Černý byl jmenován do funkce ředitele 1. dubna 2007. Mandát Černého končí na konci března příštího roku. Současné vedení divadla je proto znepokojené, protože srovnatelné evropské divadelní domy znají jméno svého budoucího ředitele nejméně dva roky dopředu. Navíc v tuto chvíli scéna dokončuje program na příští sezonu a je ve fázi příprav sezony 2014/2015.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy