Ministryně se k Národnímu divadlu chová jako k onuci, tvrdí bývalý ředitel Černý

Praha - Bývalý ředitel Národního divadla Ondřej Černý považuje své odvolání za bezprecedentní krok, který předvádí aroganci moci. Důvody, proč skončil ve funkci, jsou podle jeho pátečního vyjádření naprosto zástupné a ministerstvo destabilizuje celou instituci.

 "Domnívám se, že existuje výrazná souvislost mezi mým odvoláním a otevřeným dopisem, který celé vedení divadla poslalo na ministerstvo. Upozorňovali jsme v něm na to, že mé funkční období končí již v březnu příštího roku a je potřeba začít hledat kompetentního nástupce, což se nyní neděje," řekl Černý.Černý dále odmítl, že by za jeho odvoláním mohly stát výsledky hospodaření. Audit, který se v divadle uskutečnil, tuto oblast totiž podle něj vůbec neřešil a věnoval se provozně-personálnímu řízení. "Toto divadlo přežilo za 130 let mnohé katastrofy. Doufám, že tedy přežije i řízení člověkem, který sám prohlásil, že v divadle byl párkrát a vůbec mu nerozumí," uvedl Černý.Odvolaný ředitel uvedl, že s ministryní byl v kontaktu a nevznesla vůči jeho práci žádné výtky ani námitky. "S paní ministryní jsem v posledních měsících komunikoval poměrně často, během té komunikace nebyly vzneseny vůči mé práci vůbec žádné námitky," řekl. Ani v pátek ho ministryně podle jeho slov nekontaktovala."Naposledy jsme se viděli před třemi týdny na obědě, a i tehdy ke mně byla milá a příjemná," sdělil ředitel. Doplnil také, že pokud ministerstvo poukazuje na to, že soubory divadla jsou umělecky demotivované, pak to způsobilo samo. "K divadlu se chová jako k onuci a nekomunikuje s ním," zmínil Černý.Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) odvolala Černého náhle v pátek dopoledne. Podle jejího vyjádření byla jedním z důvodů stagnace v transformaci divadla, které ministerstvo počátkem roku spojilo se Státní operou Praha. Dočasným řízením Národního divadla byl pověřený ekonomický náměstek Martin Sankota.Za Černého a jeho působení v divadle se ovšem v pátek postavili šéfové všech uměleckých souborů Národního divadla."Nemohu se vyjádřit k odvolání ředitele, jednoduše proto, že tento krok nemohu brát seriózně. Ministerstvo kultury nám slíbilo koncepci fungování divadla po spojení se Státní operou Praha. Místo ní pak přijde odvolání ředitele poté, co jsme spojení obou scén dotáhli do konce sami," uvedl šéf opery Rok Rappl.Šéf baletu Petr Zuska se přidal a řekl, že odvolání ředitele přichází v tu nejméně vhodnou dobu, tedy těsně před startem nové sezony po spojení se Státní operou. "Svědčí to o tom, s jakou citlivostí ministerstvo vůči divadlu postupuje," řekl.Ředitel činohry Michal Dočekal k tomu doplnil, že k tak bezprecedentnímu kroku by ministryně mohla sáhnout pouze v případě, že by ředitele stíhala žaloba nebo jejich série. "To se ale nestalo, pan ředitel tady totiž stojí bez pout a evidentně žádná nedostane, když mu ministerstvo za řízení divadla i děkuje. Ministryně uvádí pro odvolání neexistující důvody," uzavřel Dočekal.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy