Činohra ND hrozí stávkou! Osobnosti křičí: Odvolejte ministryni, neodůvodnila "vyhazov" ředitele Černého!

Praha - Činohra Národního divadla v Praze vstoupila do stávkové pohotovosti, ministerstvu kultury to sdělila v úterý otevřeným dopisem. Ministryně Alena Hanáková (TOP 09) nám na schůzce neuvedla žádné důvody, které vedly k odvolání ředitele Ondřeje Černého, stěžují si divadelníci.

"Trváme na všem, co vedení Národního divadla v posledních dnech písemně deklarovalo. Je zřejmé, že ekonomický náměstek ministerstva kultury pan Martin Sankot není kompetentní k řízení divadla a navíc výkonem této funkce dochází ke střetu zájmů. Trváme na tom, aby byl dočasným vedením Národního divadla pověřen někdo ze současného vedení," stojí v dopise. Divadelníci trvají také na tom, aby ministerstvo přizvalo k výběru nového šéfa zástupce divadla. Požadují, aby nový ředitel divadla uměl zvládnout provoz této instituce jako manažer, ale zároveň musí mít odborné znalosti a přehled v problematice současného divadla. Osobnosti národního divadla zorganizovaly proti náhlému odvolání ředitele petici a sbírají podpisy. Požadují, aby premiér Petr Nečas (ODS) odvolal Hanákovou z funkce. Ministerstvo kultury však v písemném prohlášení uvedlo, že se snaží odvolání ředitele Černého " nepolitizovat, ani zbytečně emotivně nehrotit". To ale podle ministerstva naopak dělají někteří zaměstanci ND, kteří pokračují ve vyhlášené stávkové pohotovosti. Podle ministerstva se stávkovou pohotovostí ale nesouhlasí odborová rada ND, která se od iniciátorů petice "Národ sobě" distancovala. Podobně se také vyjádřila odborová organizace Státní opery Praha (SOP), která podle ministerstva označila odvolání ředitele černého za "za výhradní rozhodnutí ministerstva kultury". "Ministerstvo kultury proto vnímá vyhlášení stávkové pohotovosti ze strany činohry jako akt, s nímž všichni zaměstnanci a pracovníci ND a SOP rozhodně nejsou ztotožněni," uvádí se v prohlášení.

Ministerstvo odvolalo z funkce ředitele ND Černého v pátek. Ministryně tak učinila na základě auditu a také se jí nelíbilo, jak došlo k pomalému spojování scény a Státní opery. Rozhodnutí má podle jejích vlastních slov vést ke stabilizaci a uklidnění situace v Národním divadle.

Vedení divadla již v pátek odeslalo ministryni kultury první dopis, kde vyzývá rezort, aby připravil nové výběrové řízení. Ondřej Černý byl jmenován do funkce ředitele 1. dubna 2007. Jeho mandát měl končit na konci března příštího roku. Současné vedení divadla je proto znepokojené, protože srovnatelné evropské divadelní domy znají jméno svého budoucího ředitele nejméně dva roky dopředu. Navíc v tuto chvíli scéna dokončuje program na příští sezonu a je ve fázi příprav sezony 2014/2015.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy