Ředitelem ND by měl být Václav Pelouch, myslí si šéf činohry divadla

Praha - Šéf činohry Národního divadla (ND) Michal Dočekal má za to, že náhradou za odvolaného ředitele ND Ondřeje Černého by měl být provozně-technický ředitel divadla Václav Pelouch. Uvedl to ve čtvrtečním rozhovoru v České televizi.

"Jednoznačně si myslíme, že je potřeba, aby ministryně kultury změnila pověřeného ředitele tak, aby to byl někdo "zevnitř". To je první krok," řekl Dočekal. Sám se jako dočasný ředitel instituce necítí, jako adekvátní náhradu jmenoval Václava Peloucha a to proto, že je to člověk oddělený od technického provozu.Dočekal rovněž potvrdil, že odvolání ředitele divadla z minuty na minutu a ještě k tomu na začátku sezóny je velmi nešťastné a neobvyklé. "Takový krok se na začátku sezóny nemůže udělat. Roční předstih je minimální čas," myslí si Dočekal. Zopakoval, že důvody odvolání Ondřeje Černého stále nezná. "Důvody zatím nebyly objasněny. Uvedená objasnění jsou nepřípustná a často zástupná," řekl.Diváci se ale nemusí bát, že by první pražská scéna přestala uvádět naplánovaná představení. Práce podle Dočekala není totiž narušená v tom, co se bude uvádět v blízké budoucnosti, ale v otázce dlouhodobé přípravy repertoáru na příští roky.Ministerstvo odvolalo z funkce ředitele ND Černého v pátek. Ministryně tak učinila na základě auditu a také se jí nelíbilo, jak došlo k pomalému spojování scény a Státní opery.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy