Divadlo Na Jezerce připravuje premiéru s Bárou Hrzánovou v hlavní roli

Praha - Již 12. prosince bude mít v pražském Divadle Na Jezerce premiéru dramatizace románového bestselleru Darda Ireny Douskové, který je volným pokračováním jejích rovněž zdramatizovaných románů Hrdý Budžes a Oněgin byl Rusák. V hlavní roli zazáří Bára Hrzánová, uvedla v pondělí za divadlo Jana Bryndová.

"Velice jsem se na práci na této inscenaci těšila, stejně jako na spolupráci s Irenou Douskovou. A navíc znovu si zahrát postavu Heleny Součkové, která byla v inscenaci Hrdý Budžes žákyní základní školy a v Dardě je jí přes 40 let, je pro mne výzvou," prozradila herečka Bára Hrzánová. Za zmíněnou roli mladé Helenky získala nejen přízeň diváků, ale i Cenu Thálie 2003.

Režie se zhostil zkušený režisér, ale i dramatik, spisovatel a herec Arnošt Goldflam, který se musel popasovat s velkým počtem osob - na osm herců jich je čtyřiačtyřicet. "Musíme to vymyslet tak, abychom zvládli všechny převleky a proměny. Což je na jedné straně velmi komplikované, ale na druhé je to zase výzva, se kterou se musíme vypořádat, takže jsme všechny účinkující posadili na jeviště na celou dobu představení. Ti tak zároveň vytvoří druhý plán, vedle různých prostor a také promítání," řekl Goldflam.

V tragikomedii Darda se dále představí Lenka Vlasáková, Miluše Šplechtová, Petr Vacek, Jan Hrušínský, Rostislav Novák, Martin Sitta a Michal Kern. Scénu a kostýmy navrhla Petra Goldflamová-Štětinová, hudbu vytvořil Milan Potoček.

Divadelní společnost Jana Hrušínského letos slaví své 10. narozeniny a Darda bude její již dvacátou šestou premiérou. Principál, herec a režisér Jan Hrušínský ji založil 26. března 2002, aby mohl pokračovat v dlouholeté divadelní rodinné tradici. V lednu 2004 vyhrál Hrušínský se svou společností výběrové řízení na městskou částí rekonstruovaný areál Jezerka, kde založil a v prosinci 2004 otevřel Divadlo Na Jezerce.

Související

Divadlo, ilustrační fotografie.

Návštěvnost kultury se předloni kvůli covidu propadla o polovinu

Počet návštěv kulturních zařízení v Česku se v roce 2020, tedy v prvním roce epidemie nemoci covid-19, meziročně snížil zhruba o 55 procent na téměř 45 milionu. Propad návštěvnosti se týkal hlavně historických památek, knihoven, kin, výstav, koncertů, festivalů a divadel, což se negativně podepsalo i na hospodaření.

Více souvisejících

kultura Divadla Jan Hrušínský ml.

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy