Burian se vrátil do čela ND, má ale podmínky. Padne ministr?

Praha - Ministr kultury Jiří Balvín opět jmenoval Jana Buriana do funkce ředitele Národního divadla v Praze. Burian dnes na ministerstvu přijal jmenovací dekret do vedení ND avšak s podmínkou, že se obnoví jeho bývalé vedení. Není si podle svých slov například jist, zda se vrátí šéf Činohry ND Michal Dočekal a další lidé, to se vše musí podle něj nyní vyřešit.

Burian dodal, že jestliže mohl být jako šéf ND během hodiny odvolán, tak stejně rychle může on sám odstoupit z této funkce. Balvín odvolal Buriana ve čtvrtek, tedy po několika hodinách, kdy byl ředitel první české scény ve funkci. Vysloužil si za to kritiku politiků i kulturní obce. 

"Musím přistupovat na to, jakým způsobem se k tomu všemu kulturní fronta postavila. Tak bouřlivou reakci jsem nečekal. Osobní závěr jsem z toho vyvodil ten, že člověk se celý život učí. Svoji rezignaci nezvažuju," řekl Balvín po jednání s Burianem.

"Vážím si chlapského postoje, když jsou lidé schopni uznat, že se v některých věcech mýlili. Seznámil jsem ministra s tím, jak se Národní divadlo za ten jeden den změnilo a on mi nabídl, abych se vrátil do funkce. Samozřejmě se musím sejít s uměleckými šéfy a garanční radou a požádat je, aby se také vrátili. Nebudu nic zdržovat, pokusím se, aby se vedení Národního divadla znovu ustanovilo," uvedl Burian.

Dále sdělil, že s ministrem mluvili také o podmínkách, za kterých ministerstvo kultury bude řídit Národní divadlo. Jednou z nich bude to, že začne fungovat garanční tým, který bude zprostředkovávat strategická rozhodování mezi ministrem a divadlem.

Projednali i další kroky, například jak řešit problémy, které vyplývají z auditu. "Audit nemáme zájem tajit, připravíme ho pro média. Jsou v něm nesrovnalosti ve mzdovém systému a nastavené postupy v investičních projektech, které musí více odpovídat legislativě a nesmí ji dokonce v některých případech překračovat," dodal Burian.

Šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal ještě před výsledky jednání na ministerstvu Českému rozhlasu řekl, že o návratu do divadla bude přemýšlet. Zároveň však podotkl, že už to bude jiné divadlo, než které opouštěl před prázdninami. Balvín podle něj svými kroky první scénu poškodil.

„Pokud byla naděje v osobě Jan Buriana, že na to místo přijde zkušený manažer, tak ta startovní pozice se maximálně ztížila," poznamenal Dočekal s tím, že podle něj se měl ministr nad svým setrváním ve funkci „vážně zamyslet".

O působení Balvína ve vztahu k Národnímu divadlu dnes mluvil i herec Richard Krajčo, další z těch, kteří na protest proti Burianovu odvolání ohlásili odchod. „Já bych se do Národního divadla v téhle situaci nevrátil. Uvažoval bych o návratu až ve chvíli, kdy by byl odvolán z funkce prozatímní ministr pan Balvín," řekl Krajčo dnes ráno.

Sám Balvín dnes řekl, že o svém odchodu z funkce neuvažuje a o jeho odvolání zřejmě nebude usilovat ani premiér, podle něhož se „za jednu žlutou kartu ještě nevylučuje".

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Ministerstvo kultury Jan Burian

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy