Letní shakespearovské slavnosti v mnohém překvapí

Praha – Přesně za týden budou na Pražském hradě zahájeny Letní shakespearovské slavnosti, které jsou oslavou největšího dramatika alžbětínské doby. Diváci se mohou těšit na řadu starších inscenací, jednu premiérovou a zahraničního hosta.

Letní shakespearovské slavnosti (LSS) jsou největším divadelním festivalem u nás, který láká milovníky divadla již od roku 1990. LSS probíhají ve čtyřech městech – v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Jednotlivé scény vzájemně spolupracují a s některými představeními hostují v dalších „shakespearovských" městech.

V Praze se LSS konají na dvou místech, na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a v prostředí Lichtenštejnského paláce (Hudební a taneční fakulty AMU) na Malostranském náměstí.

Novou inscenací na programu pražských LSS je Mnoho povyku pro nic, kterou zrežíroval Jiří Menzel. Menzel před šesti lety zrežíroval inscenaci Povyku pro Jihočeské divadlo, i proto překladatel Martin Hilský vybral Menzela, aby spolupracoval na nové inscenaci.

Menzlem zrežírované Veselé paničky Windsorské se hrají na LSS již šestým rokem a stále je toto provedení mezi diváky velmi populární.

Inscenace Mnoho povyku pro nic LSS otevře 24. května a zároveň uzavře 6. září. Představí se v ní řada špičkových herců, například Petra Horváthová, Petr Čtvrtníček, Jan Révai, Václav Liška či Daniel Rous.

Na programu LSS v Praze jsou dále tyto hry: Sen noci svatojánské, Richard III., Zkrocení zlé ženy a Veselé paničky Windsorské v podání pražské scény. Z Ostravy přijede soubor s inscenací Jak se vám líbí a Marná lásky snaha. Z Bratislavy pak s Dvaja páni z Verony a Večer trojkráľový.

Tentokrát se na scéně na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu představí host ze zahraničí. Do Prahy zavítá soubor londýnského divadla Globe s inscenací Hamlet, který chce s touto inscenací během následujících dvou let projet všechny země světa.

Letošní ročník bude velkou oslavou anglického dramatika Williama Shakespeara, neboť v dubnu uplynulo 450 let od jeho narození.

V Praze začínají Letní shakespearovské slavnosti premiérou Mnoho povyku pro nic v úterý 24. června.

Související

Více souvisejících

Letní shakespearovské slavnosti Jiří Menzel

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy