Sen noci svatojánské se loučí s Kunětickou horou

Pardubice – Prostor pod hradem Kunětická hora naposledy láká diváky na inscenaci komedie Sen noci svatojánské Východočeského divadla Pardubice.

Komedii Sen noci svatojánské ve Východočeském divadle Pardubice v roce 2012 uvedl k životu slovenský režisér Marián Pecko, který již dříve připravil pro prostředí Kunětické hory inscenaci Cikáni jdou do nebe.

V roce 2012, kdy proběhla premiéra inscenace Sen noci svatojánské, Pecko uvedl: „Genius loci Kunětické hory je silný, takže když přišla nabídka z Pardubic, vůbec jsem neváhal. Sen noci svatojánské má pět dějství, z toho tři se odehrávají v lese, takže ta nejpodstatnější část se hraje v exteriéru. A my máme tu výhodu, že exteriér nemusíme vymýšlet, my ho máme."

Nyní se s hrou anglického divadelního velikána loučí. Avšak divadelní dovolená jej rozhodně nečeká. Na následující divadelní sezonu Pecko připravuje dvě nové hry, dramatizaci světoznámého románu Kejklíř z Lublinu a alegorickou hru pro děti a rodiče Tučňák na arše.

V hlavních rolích hry Sen noci svatojánské můžete vidět Jana Konečného, Petru Janečkovou, Ladislava Špinera, Martinu Sikorovou a řadu dalších. Vedle herců se na inscenaci podílejí i profesionální akrobaté z klubu Trampolíny Praha. Hudbu připravil Robert Mankovecký.

Příležitost vidět Sen noci svatojánské pod hradem Kunětická hora máte naposledy v neděli 29. června.

Přestože se jedná o poslední představení této inscenace pod Kunětickou horou, skutečné loučení s touto hrou přijde o několik dní později. Derniéra představení, které získalo Cenu novinářů pro nejlepší inscenaci VČD roku 2012, proběhne až 3. července v rámci festivalu Poláčkovo léto v Rychnově nad Kněžnou.

Související

Více souvisejících

Východočeské divadlo Pardubice

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy