Legendární „Zářící“ hodlají dobýt filmové plátno

Psala se druhá polovina roku 1973, děti školního věku zasedly do škamen a ti šťastnější z nich třímaly v ruce časopis ABC. Kromě obvyklých „déček“ mnohé z nich zaujal komiksový seriál z neznámé Žluté planety obývané kmenem Gron-c-chů. Tehdy mohl málokdo tušit, že se sága Zemi tolik podobného světa vydává na svou dlouhou pouť.

Sluší se podotknout, že prapůvodem pro uvedené příběhy byly povídky ze sbírky Vlastislava Tomana nesoucí jméno Příchod bohů (SNDK, 1966). Po prvních Příhodách malého boha následoval v dalším (přesněji devatenáctém) ročníku Příchod bohů a trilogie byla završena Kruanovými dobrodružstvími. Úspěch byl obrovský, kreslíř seriálu František Kobík ve spolupráci s Václavem Šorelem vytvořili sérii modelů, ať už to byl šestinohý robot, domorodci zvaný Malý Bůh, přijímací modul titulovaný „Vejce Zářícího" či přepravní „koně" dvojice Pozemšťanů Arta a Liny. Úžasná popularita dokonce nastartovala druhou vlnu vydávání oblíbených Speciálů ABC – v tom prvním „novodobém" vyšla celá trilogie znovu pod souhrnným názvem Pod paprsky Zářícího (1985). Toman pak ještě pokračoval v příhodách Kruana a jeho přátel ve dvou dalších seriálech Kruanova cesta (1988) a Kruan a bohyně (1995). Poté se bohužel musel ze zdravotních důvodů rozloučit s prací kreslíř František Kobík a další pokus oživit příhody ze Žluté planety skončil (snad i díky novému grafickému ztvárnění) předčasně – nesl název Kruan a Pozemšťané a autorsky se pod něj podepsal Filip Škoda. Prozatím se svět Žluté planety uzavřel v roce 2009 dvacetidílným Kruanem a Služebníky zla (kreslil Michal Kocián). Nikoli však reprízy především úvodní trilogie, ať šlo o Velkou knihu komiksů nebo speciální sešit Kultovní komiksy z ABC (2008). Vůbec poprvé se všechny příběhy sešly v jednom vydání až dlouhých 40. let od začátku celé série v sebrané Zlaté knize komiksů Vlastislava Tomana (2013). Kdo by si chtěl o osudech postav ze Žluté planety přečíst podrobněji, může nahlédnout do I. svazku Encyklopedie komiksu 1945-1989.

Půl milionu vytištěných exemplářů a možnost si přečíst Kruana & spol. v e-aplikaci pro chytré telefony vracelo a vrací mnohé jeho věrné čtenáře do dětských let. Právě tam, kde nejednou vznikaly představy, jak by asi všichni ti Gron-c-chové, Ron-o-tové, Hor-Tidé, Bug-ové a další postavičky vypadaly v pohyblivé verzi. Nezůstávalo jen u představ, sám pan Toman dostal nejeden dopis s otázkou, zda není pomýšleno či se nepřipravuje filmová adaptace. Autor přiznal, že by se chtěl dočkat takového zpracování, vždyť jeho Zářící přišli i s propracovaným doplňkovým sortimentem celých pět let před kultovní sérií Star Wars. Čas značně pozměnil možnosti filmařů a udělat „hýbacího" Malého boha, náčelníka Ru či kněžku Kan už není taková utopie.

Ve stejném roce, kdy se ke čtenářům dostalo souhrnné vydání všech příhod ze Žluté planety, zahájili režisér Tomáš Krejčí, scénáristé David Šenk a Robert Geisler (držitel Českého lva) a kameraman David Ployhar práci na hrané adaptaci tohoto kultovního komiksu. Vůbec nešlo o jednoduchou činnost, jen scénář se dočkal čtyř verzí a v současné době se ještě uvažuje o dalších dvou. Byly zrealizovány dvě půlminutové předtáčky coby test zpracování komiksové předlohy. Zároveň se na portálu HitHit.cz rozjela podpůrná kampaň celého projektu, aby se podařilo ho především po finanční stránce uspokojivě pokrýt.

„Na Kruanovských komiksech jsem vyrostl a tak cítím o to větší odpovědnost ohledně realizace filmu. Dobře vím, jak by třeba mě coby fanouška špatná adaptace naštvala," vyjádřil se režisér Krejčí. Padla už i první jména v oblasti obsazení, mezi nimiž figurují Filip Cíl, Bára Bálková, Václav Jiráček, Denisa Pfauserová, Petra Žďárská, Jan Holík, Roman Říčan či Marie Doležalová.

EuroZprávy jsou mediálním partnerem celého projektu. O dalších krocích a práci na filmové adaptací Zářících vás budeme pravidelně informovat.

Můžete rovněž navštívit stránky týkající se kampaně projektu na stránkách www.HitHit.com nebo zavítat na Facebook.

Související

Dwayne Johnson ve filmu Black Adam.

RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Více souvisejících

komiksy Kruanova dobrodružství Tomáš Krejčí

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

Gazprom skončil ve ztrátě 160 miliard korun. Poprvé od roku 1999

Ruský plynárenský gigant Gazprom skončil za loňský rok ve ztrátě ve výši 629 miliard rublů (tj. cca 160,1 miliardy korun). Přitom ještě v roce 2022 vykázal čistý zisk 1,2 bilionu rublů (cca 305,4 miliardy korun). Uvedl to server Kommersant.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy