RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Dwayne Johnson je bezesporu filmová hvězda světového kalibru. Tento statut se však příliš nezakládá na hereckých kvalitách, ale spíše na jeho oblíbenosti u mnoha oddaných fanoušků. I když, je pravdou, že pod vedením zkušeného režiséra ze sebe dokáže vysoukat ucházející herecké řemeslo. S režisérem snímku Jaume Colletem-Serrou již spolupracoval na průměrném dobrodružném snímku Expedice: Džungle a zřejmě si padli do noty, neboť jejich spolupráce pokračovala i na snímku Black Adam.

Jaume má na svém kontě celkem služné akční thrillery s Liamem Neesonem Neznámý, NON-STOP či Cizinec ve vlaku. V aktuálním snímku se Jaume také spolehnul na to, co mu jde nejlépe – na proud téměř neutuchající akce, která je jemně navlečena na vetchou kostru příběhu. A nejinak je tomu i tentokrát.

Black Adam má svým širokým záběrem, který začíná u mytologie a čarodějů a končí v postmoderním světě. Díky tomu má velký prostor k manévrov

ání a rozpracování skutečně zajímavých myšlenek, čehož se však nedočkáme. Bohužel se tvůrci omezili pouze na rozvržením světa, s nímž se v podstatě nepracuje a slouží jen jako divadelní kulisa, jež má minimální vliv na příběh samotný.

Děj klopýtavě postupuje kupředu, ale chybí mu nějaké skutečně nosné téma. Dějový oblouk postav je téměř neznatelný a jeho přítomnost je všem zúčastněným v podstatě jen na obtíž, protože se musejí věnovat i jemu, místo toho, na co se všichni těší nejvíc. V Black Adamovi jde totiž především o bitky.

Vlastně jich je tolik, že se zdá, že některé postavy se na plátně objeví jen proto, aby si to mohly s Black Adamem rozdat pěstmi a dostat pořádně natlučeno. Tuto strategii jsme již mohli u Jauma vidět ve snímcích zmíněných výše, ale u žánrového akčního snímku se nad podobným přístupem dá zamhouřit oko, ale u velkofilmu za dvě stě miliónů dolarů se tato liknavost pomíjí těžko. O to horší je, že snímek často vykrádá jiné filmy, v nichž hrají bitky také důležitou roli. Bohužel to dělá tak okatě a nenápaditě, že tím jen ukazuje svou bezradnost. Ne Dwayne fakt není druhý Bud Spencer.

Za zmínku stojí také zcela nahodilé zacházení s humorem à la Marvell. Vtípky jsou do snímku nasázeny s železnou pravidelností, ale jejich úroveň dosahuje humoru dvanáctiletého kluka, který se snaží zalíbit hloučku kamarádů. Už u Marvellu to s tím humorem občas přehánějí, ale u Black Adama jde vyloženě o trapné momenty, u nichž člověk neví, jestli se má smát, nebo odejít ze sálu.

A když už jsme u těch podivných rozhodnutí, Black Adam je snímek, který náleží do stejného světa jako Shazam a tak by bylo logické, kdyby se ve filmu tento superhrdina objevil alespoň na skok. Bohužel se objeví jen v podivné scénce po titulcích, která jen podtrhuje celkovou bezradnost ohledně směřování celého DCEU.

Black Adam je tak především barvami hýřící atrakcí, která chce na dvě hodiny zabavit diváka, aby nestihl přemýšlet o tom, co se skrývá pod naleštěnou skořápkou. Po celkem dobrém Batmanovi, který dal divákům alespoň naději, že se v DCEU vzpamatovali, tak přichází Black Adam, který vzniknuvší naděje velmi rychle vyrval z kořenů a ubezpečil všechny o tom, že producenti stále neví kudy kam. Pokud si vystačíte s plytkým příběhem, který je zabalený do barveného pozlátka a je od začátku do konce protkán průměrnými bitkami s notnou dávkou zpomalovaček, tak na Black Adama klidně vyrazte, protože v žádném jiném případě nelze snímek doporučit.

Celkové hodnocení: 40 %

Black Adam (2022)

Hrají: Dwayne Johnson, Sarah Shahi, Viola Davis, Pierce Brosnan, Noah Centineo, Aldis Hodge, Quintessa Swindell, Odelya Halevi, Joseph Gatt, Marwan Kenzari, Mohammed Amer, Bodhi Sabongui, James Cusati-Moyer, Angel Rosario Jr., Natalie Burn, Uli Latukefu, Derek Russo, Patrick Sabongui, Christopher Matthew Cook, Jalon Christian

Režie: Jaume Collet-Serra

Předloha: Charles Clarence Beck (komiks), Otto Binder (komiks)

Scénář: Adam Sztykiel, Rory Haines, Sohrab Noshirvani

Kamera: Lawrence Sher

Hudba: Lorne Balfe

USA / 125 min / akční, sci-fi

Související

Více souvisejících

recenze filmy Kina Dwayne Johnson Pierce Brosnan EuroZprávy.cz film Black Adam film Shazam! žánr: akční komiksy DC comics DCEU Vertical Entertainment

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy