RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Dwayne Johnson je bezesporu filmová hvězda světového kalibru. Tento statut se však příliš nezakládá na hereckých kvalitách, ale spíše na jeho oblíbenosti u mnoha oddaných fanoušků. I když, je pravdou, že pod vedením zkušeného režiséra ze sebe dokáže vysoukat ucházející herecké řemeslo. S režisérem snímku Jaume Colletem-Serrou již spolupracoval na průměrném dobrodružném snímku Expedice: Džungle a zřejmě si padli do noty, neboť jejich spolupráce pokračovala i na snímku Black Adam.

Jaume má na svém kontě celkem služné akční thrillery s Liamem Neesonem Neznámý, NON-STOP či Cizinec ve vlaku. V aktuálním snímku se Jaume také spolehnul na to, co mu jde nejlépe – na proud téměř neutuchající akce, která je jemně navlečena na vetchou kostru příběhu. A nejinak je tomu i tentokrát.

Black Adam má svým širokým záběrem, který začíná u mytologie a čarodějů a končí v postmoderním světě. Díky tomu má velký prostor k manévrov

ání a rozpracování skutečně zajímavých myšlenek, čehož se však nedočkáme. Bohužel se tvůrci omezili pouze na rozvržením světa, s nímž se v podstatě nepracuje a slouží jen jako divadelní kulisa, jež má minimální vliv na příběh samotný.

Děj klopýtavě postupuje kupředu, ale chybí mu nějaké skutečně nosné téma. Dějový oblouk postav je téměř neznatelný a jeho přítomnost je všem zúčastněným v podstatě jen na obtíž, protože se musejí věnovat i jemu, místo toho, na co se všichni těší nejvíc. V Black Adamovi jde totiž především o bitky.

Vlastně jich je tolik, že se zdá, že některé postavy se na plátně objeví jen proto, aby si to mohly s Black Adamem rozdat pěstmi a dostat pořádně natlučeno. Tuto strategii jsme již mohli u Jauma vidět ve snímcích zmíněných výše, ale u žánrového akčního snímku se nad podobným přístupem dá zamhouřit oko, ale u velkofilmu za dvě stě miliónů dolarů se tato liknavost pomíjí těžko. O to horší je, že snímek často vykrádá jiné filmy, v nichž hrají bitky také důležitou roli. Bohužel to dělá tak okatě a nenápaditě, že tím jen ukazuje svou bezradnost. Ne Dwayne fakt není druhý Bud Spencer.

Za zmínku stojí také zcela nahodilé zacházení s humorem à la Marvell. Vtípky jsou do snímku nasázeny s železnou pravidelností, ale jejich úroveň dosahuje humoru dvanáctiletého kluka, který se snaží zalíbit hloučku kamarádů. Už u Marvellu to s tím humorem občas přehánějí, ale u Black Adama jde vyloženě o trapné momenty, u nichž člověk neví, jestli se má smát, nebo odejít ze sálu.

A když už jsme u těch podivných rozhodnutí, Black Adam je snímek, který náleží do stejného světa jako Shazam a tak by bylo logické, kdyby se ve filmu tento superhrdina objevil alespoň na skok. Bohužel se objeví jen v podivné scénce po titulcích, která jen podtrhuje celkovou bezradnost ohledně směřování celého DCEU.

Black Adam je tak především barvami hýřící atrakcí, která chce na dvě hodiny zabavit diváka, aby nestihl přemýšlet o tom, co se skrývá pod naleštěnou skořápkou. Po celkem dobrém Batmanovi, který dal divákům alespoň naději, že se v DCEU vzpamatovali, tak přichází Black Adam, který vzniknuvší naděje velmi rychle vyrval z kořenů a ubezpečil všechny o tom, že producenti stále neví kudy kam. Pokud si vystačíte s plytkým příběhem, který je zabalený do barveného pozlátka a je od začátku do konce protkán průměrnými bitkami s notnou dávkou zpomalovaček, tak na Black Adama klidně vyrazte, protože v žádném jiném případě nelze snímek doporučit.

Celkové hodnocení: 40 %

Black Adam (2022)

Hrají: Dwayne Johnson, Sarah Shahi, Viola Davis, Pierce Brosnan, Noah Centineo, Aldis Hodge, Quintessa Swindell, Odelya Halevi, Joseph Gatt, Marwan Kenzari, Mohammed Amer, Bodhi Sabongui, James Cusati-Moyer, Angel Rosario Jr., Natalie Burn, Uli Latukefu, Derek Russo, Patrick Sabongui, Christopher Matthew Cook, Jalon Christian

Režie: Jaume Collet-Serra

Předloha: Charles Clarence Beck (komiks), Otto Binder (komiks)

Scénář: Adam Sztykiel, Rory Haines, Sohrab Noshirvani

Kamera: Lawrence Sher

Hudba: Lorne Balfe

USA / 125 min / akční, sci-fi

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina Dwayne Johnson Pierce Brosnan EuroZprávy.cz film Black Adam film Shazam! žánr: akční komiksy DC comics DCEU Vertical Entertainment

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 34 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy